D’Blaeuw Schaep / Wit Cruijs / Klok / Witte Clock, brouwerij van 1555 tot 1658

Ginnekenstraat 64 – Pondboek 1007 – Kadastraal nummer A768

Op dit adres is voor het eerst in 1555 sprake van een brouwhuis. Vanaf 1582 is het pand bekend onder de naam het Blauw Schaap. Wellicht is deze naam een zinspeling op blauwe sajet, garen of breiwol uit korte wolvezels, welke in Nederland vaak werd gebruikt voor visserstruien of boerenkielen.

In 1625 is de naam van het pand gewijzigd in het Wit Kruis.

In 1643 is de naam weer gewijzigd, ditmaal naar de Klok, later Witte Klok. Deze naam heeft mogelijk betrekking op de zegswijze: iets aan de (grote) klok hangen, ofwel iets bekend maken. Dit was een geliefd uitghangbord bij herbergiers, winkeliers en kooplieden.

Bij de verkoop van het pand in 1658 behoudt de verkoper al het brouwgereedschap, waarmee een einde komt aan de brouwactiviteiten ter plaatse.

Vanaf 1706 is er wel sprake van een mouterij. Een mouterij produceert mout op basis van granen, door het in water te weken waardoor het graan ontkiemt, en het daarna te drogen. Dit proces heet mouten. Mout wordt nog steeds gebruikt bij de productie van bier, jenever, whisky en een aantal voedingsmiddelen. Of de verwijzing hier te linken is aan een brouwerij is onbekend.


Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven