Aecker / Witte Aker, brouwerij van 1541 tot 1714

Waar tegenwoordig de straat de Houtmarkt loopt bevond zich vroeger de begrenzing van de ommuurde middeleeuwse stad, met aan de zuidzijde van de muurde stadsgracht of oude vest. Aan de zuidzijde van de Eindstraat stond de Ginnekensepoort met aansluitend de Ginnekensebrug over oude stadsgracht. Het stadsdeel hier buiten de stadmuur heette het Ginnekenseind.

Al in 1541 is er sprake van een brouwerij in het pand direct ten zuiden van de oude stadsgracht. De ligging aan het water van de stadsgracht was gunstig voor de aanvoer van grondstoffen en de afvoer van producten. Bovendien was daarmee altijd voldoende water beschikbaar voor het brouwproces.

Sinds 1593 is dit pand bekend onder de naam de Aker. Een aker is een voorwerp waarin vloeistoffen kunnnen worden bewaard en vervoerd, een soort emmer, vaak van metaal.

In 1640 koopt brouwer Cornelis van Erffrente eerst de brouwerij aan de zuidzijde en in 1669 het oostelijk deel van de aan de overzijde van de stadsgracht gelegen brouwerij de Bijl. Vanaf 1680 wijzigt de naam van de brouwerij in de Witte Aker, om onderscheid te maken met brouwerij de Rode Aker aan de Haven. Vanaf die tijd is er sprake van een mouterij in het noordelijk gelegen pand. Een mouterij produceert mout op basis van granen, door het in water te weken waardoor het graan ontkiemt, en het daarna te drogen. Dit proces heet mouten. Mout wordt nog steeds gebruikt bij de productie van bier, jenever, whisky en een aantal voedingsmiddelen.

Na 1714 komt er in de omschrijvingen van het pand geen vermelding naar een brouwerij of mouterij meer voor.

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven