Joep Schreuder

"Voor mij als kind was het een paradijs"
Joep schreuder Joep schreuder

Bredanaar Joep Schreuder is sinds 2001 verslaggever en presentator bij Studio Sport van de NOS. Ook had hij een eigen bedrijf: TV&Co, een regionale televisiezender voor Breda en omstreken. In mei 2023 brengt hij zijn eigen boek uit, genaamd Ter Plekke.

Voetballen met vrienden, naar school gaan en bijbaantjes. Joep Schreuder had het er maar druk mee! Hij kijkt met plezier terug op zijn veilige zorgeloze jeugd in Breda-Zuid.

Waar ligt je hart in Breda?

“Ik kwam regelmatig in de wijken IJpelaar, Ginneken en Zandberg, ten zuiden van het station. Voor mij als kind was het een paradijs. Het groen, de scholen in de buurt, alles was georganiseerd. Ik voelde me er veilig.” Wat hem toen opviel was de segregatie tussen Noord- en Zuid-Breda. “De inkomensverschillen, de bevolkingsgroepen… Het noorden verschilde duidelijk van het zuiden. Dat merkte ik bijvoorbeeld als ik naar vrienden ging die daar toen woonden.”
Na onder andere Barcelona en Amerika is Joep weer teruggekeerd naar zijn “roots”. “Nu woon ik in het centrum, maar nog steeds kom ik graag in Breda-Zuid. Dan ga ik wandelen in de bossen of in wijken als Zandberg, Sportpark en Ginneken.”

Wat maakt Breda voor jou Breda?

“Breda is een stad die alles heeft. Het heeft als het ware een eigen gezicht. De historische binnen-stad, de fenomenale Grote Kerk, de gunstige ligging, het mooie Valkenbergpark, de bourgondische sfeer… Breda hééft het. Nu is het zaak om dit te blijven behouden en er hard voor te werken. De stad moet zich profileren ten opzichte van andere steden en dat mis ik af en toe: de vernieuwings-drang. Breda heeft jammer genoeg geen universiteit. Het zou de stad goed doen om er wel een te hebben.”
Volgens Joep zou Breda de derde mediastad van Nederland kunnen worden, na Hilversum en Amsterdam. “Veel bekende tv-persoonlijkheden komen uit Breda, zoals Mariëlle Bastiaansen, Susanne de Kroon en Beertje van Beers. Op de NHTV wordt Media en Entertainment Manage-ment gegeven. Waarom zou Breda geen derde mediastad kunnen worden? De potentie is er, nu de durf! Ik pleit daarom ook voor gedurfde politici die niet stil blijven zitten, maar die van Breda iets moois willen maken.”

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Aanmelden
Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven