15 november 2019

Vreemde zaken (3). Een houten schooltas ?

Bij de opgravingen in Bavel-Eikberg  werden in een laat 16e eeuwse waterput houtfragmenten gevonden die vermoedelijk van een houten schooltas afkomstig zijn. Het gaat om een achterwand met een oog om de tas op te hangen en de bodem of een voorklep.

Delen schooltas_low.jpg

Het gebruik van dergelijke tassen is van diverse schilderijen en prenten bekend. Zij dienden niet alleen om schoolspullen in te vervoeren maar konden ook als lessenaartje gebruikt worden. Tafeltjes werden namelijk in die tijd nog niet gebruikt.  Op het schilderij de Dorpsschool van Jan Steen van rond 1670 is te zien hoe de schooltassen in de klas gebruikt of opgehangen werden.

Dorpsschool.jpg schooltas_low.jpg
Links in het schilderij van Jan Steen in de omcirkelde delen voorbeelden van houten schooltassen. Rechts een houten schooltas met klep. Datering 1750-1850. (Bron: links, particuliere collectie, via Google. rechts collectie Zuiderzeemuseum objnr. 006114)

In museale collecties zijn talrijke versierde en onversierde exemplaren aanwezig maar dan vooral uit de 18e en 19e eeuw.  De Bavelse schooltas is dus een uitzonderlijk vroeg exemplaar.

Deel dit bericht

Nieuwsbrief