21 april 2017

Uit de oude doos (11)

BR-114-08_AW-21_2_4-3267b.jpg

Archeologisch onderzoek levert regelmatige bijzondere objecten waar een verhaal aan vast zit, Dat geldt ook voor deze vroeg 16e eeuwse lavabo. Een lavabo (Latijn voor "ik zal wassen") is een middeleeuwse pot die gebruikt werd voor het wassen van de handen voor een belangrijke maaltijd. Deze wassing heeft een sterk ritueel karakter. Ze worden dan ook vaak in een religieuze  context gebruikt en bij opgravingen bij kerken en kloosters aangetroffen. 

BR-114-08_8.jpg lavabo op triptiek
Links, een doorsnede van één van de vele sloten die op het opgravingsterrein werden aangetroffen. Rechts een detail uit een 15e eeuws triptiek met een bronzen lavabo hangend boven een wasbekken.

Bij deze opgraving lag de situatie wat ingewikkelder. Dit fragment werd gevonden in een greppel behorende bij een boerderijcomplex aan de Lageweg  in Breda-Oost. Nu is dat een parallelweg ten noorden van het spoor maar vroeger was het het meest oostelijke deel van de Teteringsedijk. Deze kwam uit op de oude Driesprong met splitsingen naar Geertruidenberg en Dongen. Tot in de 17e eeuw stond bij deze driesprong de "Kleine Kapel".
Het aangetroffen fragment is allerminst compleet. Eén van de twee tuiten ontbreekt evenals de bodem.  Het blijft echter een hele bijzondere vondst. Is deze lavabo afkomstig uit de kapel en op een af andere wijze terechtgekomen in de sloot van de (over-)buren ?

Deel dit bericht

Nieuwsbrief