Tentoonstelling over de Dreef in Princenhaags Museum

04-02-2016
Dreef tentoonstelling low

In 1646 liet Prins Willem II, baron van Breda, een nieuwe dreef aanleggen van het Mastbos naar het Liesbos via de huidige Dr. Batenburglaan, Mastbosstraat, Dreef en Liesboslaan. Van het Mastbos tot aan de huidige Mastbosstraat had dit meer het karakter van een reconstructie, maar de huidige Dreef is toen als nieuwe verbindingsweg aangelegd. Willem II heeft weinig plezier beleefd aan zijn dreef, want hij overleed reeds in 1650.
Zijn opvolger Willem III (1650-1702), vanaf 1688 tevens koning van Groot-Brittannië moet de dreef vaak gebruikt hebben, want hij verbleef geregeld in Breda en was een fervent jachtliefhebber. Deze dreef is dan ook een koning waardig.
Met dit in het achterhoofd heeft het Princenhaags Museum een tentoonstelling ingericht waarin de geschiedenis wordt belicht. Ook de oude en nieuwe bewoners hebben een rol gespeeld in deze geschiedenis. Aan het begin van de twintigste eeuw was de Dreef aan beide zijde nog beplant met bomen en de tram van de Zuid-Nederlandsche Stoomtramweg-Maatschappij (ZNSM) reed door de Dreef onderweg naar Wernhout Grens.
De Dreef had cafés, slagers, bakkers, een transportbedrijf, een busbedrijf, een melkfabriek, een drukkerij, een schoenmaker en schoenenwinkels, een verfhandel, een fietsenmaker, een sauna, een kruidenier, een zadelmaker, een architect, een drogisterij, een winkel in huishoudelijk artikelen, een horlogemaker, een vishandel en rokerij, een kolenboer, cafetarias en een keukenzaak. Daarnaast was er het postkantoor, later school, een huisarts, later pastorie en zijn vele oudere bewoners voor het eerst in de oude kasten, de latere St. Jozefschool naar school gegaan. Kortom een straat met veel bedrijvigheid.

Het museum is geopend iedere woensdag van 10.00 tot 12.00 uur en zaterdag 13 september en de zondagen 14 september, 11 oktober, 9 november en 14 december van 13.00 tot 17.00 uur.

http://www.princenhaagsmuseum.nl/

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven