Speuren naar sporen 1

04-05-2017

Stel..... U staat voor café de Beijerd. Voor u naar binnen gaat kijkt u naar rechts. Eigenlijk is er niet veel te zien omdat u tegen de zijmuur van het Oudemannenhuis (nu MOTI) kijkt. Raar eigenlijk dat de straatwand ineens zo ver naar voren springt, vindt u niet?

Caf beijerd

Indien u dwars door MOTI en het nieuwbouwcomplex de Gasthuyspoort aan de Vlaszak zou kunnen wandelen valt het ineens op dat u weer keurig in de Veemarktstraat bent aangeland. U zou zonder gekke bochten en hoeken de straat door kunnen trekken. Dat was ooit ook zo.. maar wel zo’n 740 jaar geleden. Toen vormden de huidige Boschstraat en Veemarktstraat één geheel.

Links een luchtfoto met de oude weg over de Boschstraat en Veemarktstaat geprojecteerd. In paars het middeleeuwse gasthuiscomplex. Rechts de oude weg op het minuutplan van 1824 waarbij de toegang tot de stad over de Gasthuisbrug en de toen al verdwenen Gasthuispoort goed zichtbaar is.

Rond 1270-1280 werd er een aarden wal om de stad gelegd met daarin onder andere de Gasthuispoort. De Veemarktstraat en de net aangelegde Catharinastraat werden naar elkaar “geknepen” met een in- en uitgang naar de stad via deze poort. Daarmee verdween een stuk van de oude weg naar de nederzetting. De gevellijn aan de zuidzijde van de Boschstraat is nooit aangepast aan de nieuwe toegang tot de stad en volgt dus nog de oude loop. Het Oudemannenhuis, in de middeleeuwen het Gasthuis, werd wel aangelegd tegen de nieuwe toegangsweg en schoof dus een stuk naar voren.

Zo is er een groot aantal plekken binnen en buiten de stad waar het verre verleden nog tastbaar is. De komende tijd zullen we een aantal van deze plaatsen presenteren.

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven