18 april 2014

Over potten en pannen

Het bereiden van voedsel, denk aan het koken en stoven, gebeurde vanaf de 14e tot in de 18e eeuw vooral in metalen en aardewerk kookpotten. De metalen potten hingen boven het open vuur en de aardewerk potten stonden in het vuur of op een metalen plateau, de zogenaamde treeft.
Voorafgaand hieraan werd er al eeuwen lang gekookt in zogenaamde kogelpotten die zo in het vuur werden gezet.
Vanaf de 18e eeuw komen fornuizen in zwang waarbij de poten onder zo'n kookpot nutteloos en onhandig werden. De pot werd een pan. Met een vlakke bodem voor een optimaal conact met het vuur in het fornuis of de plattebuiskachel.

BR-66-13.001CER1-AW4417.jpg  BR-66-13.001CER1-AW4417a.jpg
Een laat 19e eeuwse kookpan, voorzien van een pottenbakkersstempel uit Bergen op Zoom ("BOZ")

In een kolenkelder in één van de panden aan de Nieuwstraat die op dit moment gerestaureerd wordt, werd een complete aardewerk pan gevonden, die tot de laatse fase behoort in de ontwikkeling van kookgerei. Het behoort ook tot de laatste aardewerkvormen die door regionale pottenbakkers werden vervaardigd. De gietijzeren en geëmailleerde pan in al z'n verschijningsvormen betekende in het begin van de 20e eeuw het einde van een boeiende ontwikkeling van de aardewerk kookpot en kookpan.

Deel dit bericht

Nieuwsbrief