Onbekend Monument: de waterspuwer

18-02-2016

Tussen de Brabantlaan en de Claudius Prinsenlaan ligt het Van Koolwijkpark. Het belangrijkste onderdeel van dit park is de zogenaamde Engelse Tuin met strak aangelegde gazons en bloemperken, een pergola en een vijver. Het water stroomt in de vijver vanuit een beeldhouwwerk, dat vaak de Waterspuwer wordt genoemd, maar ook wel Jongetjes met Dolfijn. Volgens kenners zou het dier geen dolfijn zijn, maar waarschijnlijk een zeeleeuw. De kinderen staan voor onschuld. Het beeldhouwwerk werd vervaardigd door de Bredase beeldhouwer Lukas van der Meer. Het heeft helaas nogal geleden door de tand des tijds.

Waterspuwer
Het beeldhouwwerk van Lukas van der Meer in het Van Koolwijkpark. De foto moet vlak na de oplevering in 1938 gemaakt zijn door Van der Meer zelf. (Bredas Museum, collectie Lukas van der Meer)

Het villapark werd in 1934 ontworpen door de directeur van Openbare Werken, P. A. H. Hornix. Binnen het villapark ontwierp directeur van Beplantingen C. M. van Koolwijk in 1936 een formele tuinaanleg, de Engelse Tuin. Hij beschouwde deze als een van zijn meest geslaagde tuinontwerpen.
In al deze projecten om de stad te verfraaien heeft burgemeester W. G. A. van Sonsbeeck een belangrijke rol gespeeld. Op verschillende plaatsen in de stad werd tijdens het Interbellum beeldhouwwerk aangebracht aan werken van openbaar nut zoals bruggen, een watertoren, het stadhuis en ook, zoals hier, in parken. Al in een vroeg stadium was er dus in Breda aandacht voor de zogenoemde moderne toegepaste kunst.
Na de Tweede Wereldoorlog werd dwars door het villapark de Claudius Prinsenlaan aangelegd. De Engelse Tuin bleef echter gespaard.

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven