9 augustus 2019

Mooi door lelijkheid

Soms worden er archeologische vondsten gedaan die qua decoratie en vorm op z'n zachts gezegd opvallend zijn. Neem deze theepot afkomstig uit een 18de eeuwse beerputvulling, opgegraven aan het begin van de Boschstraat. Rechts van het voormalige Oudemannenhuis werd In de 17de eeuw een rij huizen gebouwd op de begraafplaats van het voormalige Gasthuis. Achter deze huizenrij, die al in de jaren '60 gesloopt werd, zijn in 1985 een aantal beerputten opgegraven.

theepot_2185AW-1-3009_low.jpg theepot_2185AW-1-3009a_low.jpg

Deze theepot werd vervaardigd in Engeland in de tweede helft van de 18de eeuw. Een periode dat de Engelse aardewerkindustrie een geweldige bloei doormaakte en er enorm werd geëxperimenteerd met nieuwe technieken en decoraties. 
Op deze theepot is met een spons of kwast een ijzerhoudende verf aangebracht die tijdens het bakproces is gaan uitlopen. De vormgeving van deze theepot is, afgezien van het gevlochten handvat, vrij simpel.  Maar "Whieldon Ware" zoals dit aardewerk heet kon zich te buiten gaan in de meest uitzinnige vormen zoals ananassen en bloemkolen........

Deel dit bericht

Nieuwsbrief