Hier serveert men pauw en reiger

30-03-2017

Onderzoek naar dierlijk botmateriaal uit beerputten levert informatie op over het consumptiepatroon van onze voorouders. Over het algemeen vinden we talloze botten van rund, varken en schaap of geit, aangevuld met de algemene vissoorten en gevogelte in de vorm van pluimvee. Maar er zijn ook beerputten onderzocht bij de zogenaamde hofhuizen, want ook aanzienlijke huishoudens dumpten hun slacht- en maaltijdafval in zo'n put. Zo hebben we al zwaan en kalkoen aangetroffen in een 16e eeuwse beerput, behorende bij het Kasteel van Breda.

BR 30 87 Blauwe20reiger20schedel201147 low
Bovenaan de schedel van een reiger. Daaronder de linker onderkaak en een gedeelte van de rechter onderkaak.

De bewoners van het 16e eeuwse huis Merwede in de Catharinastraat ter hoogte van de huidige ingang naar het Valkenberg, hadden zo hun eigen delicatessen. Onderzoek naar het dierlijk botmateriaal leverde resten op van pauwen en een reiger. Pauwen werden door de adel vaak als pronkgerecht geserveerd. Na de bereiding werd de vogel weer in zijn originele verenkleed gestoken zodat het leek alsof hij nog leefde. Het houden van reigers was een "heerlijk" recht. Alleen de Heren van Breda, de Nassau's dus, mochten reigers houden en schieten.

Pauw20kleur low
Pauw zw w low
Het serveren van een opgemaakte pauw. In de zestiende eeuw verdween met de komst van de kalkoen de pauw grotendeels van de feesttafel.

(bron afbeeldingen:Laurioux, 1992. Tafelfreuden im Mittelalter. Kulturgeschichte des Essens und Trinkens in Bildern un Dokumenten. Stuttgart: Belser Verlag. (p.134) en Pelner Cosman, 1976. Fabulous feasts: medieval cookery and ceremony. New York: Braziller. (p.24)

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven