1 februari 2018

Een tweede leven als vuurmaker.....

Bij een inventarisatie van vuurstenen werktuigen, gevonden in Breda, ontdekte vuursteenspecialist Pieter Dijkstra een tweetal merkwaardig afgesleten objecten. Deze twee werktuigen hebben  afrondingen en krasjes op een plaats waar dat niet gebruikelijk is. Het zijn werktuigen (maar ook  onbewerkte afslagen en klingen kunnen zo gebruikt zijn) die een tweede leven kregen als vuurmaker.

combi2 vuurmaker.jpg combi1 vuurmaker.jpg

Twee vuurmakers. Links een Neolithische spitskling met aan de onderzijde de typische afronding. Rechts een onbewerkte kling met één afgeronde zijde. De vondsten zijn afkomstig uit resp het Markdal en bedrijventerrein Steenakker.

Hoe ging dat vuur maken in z’n werk ? Door met een stuk natuursteen over een ijzerhoudend stuk steen te wrijven ontstonden er vonken die men bijvoorbeeld opving in een stuk tondelzwam. Dit kon gaan smeulen en vormde de basis voor echt vuur.
De vonken moesten lang nagloeien en daarvoor was een ijzerhoudend mineraal noodzakelijk. Een bekend voorbeeld daarvan is pyriet. Vuursteen op vuursteen (zoals iedereen wel eens geprobeerd heeft) geeft wel vonken maar met een te korte gloeitijd. De brokken pyriet worden zelden of nooit teruggevonden omdat deze uiteindelijk uiteenvallen in roestkorrels.

Deel dit bericht

Nieuwsbrief