Erfgoed is continu in ontwikkeling en is van ons allemaal. Daarom nodigen we je uit om van Ons Erfgoed, Jóuw Erfgoed te maken. Door je ideeën en opmerkingen met ons te delen.
Dus mis je iets op deze site? Is de informatie niet volledig of onjuist? Of heb je andere ideeën? Laat het ons weten!
Ik heb een getypt verslag (7 kantjes) door iemand van stichting Moederheil op Allerheiligen 1944. Interesse?
Like (6)Wat interessant ! Ik denk dat zo'n ooggetuigenverslag bij het Stadsarchief thuishoort en dat ze daar blij mee zijn. Stuur een mailtje naar info@stadsarchiefbreda.nl
Het wordt op vele websites aangeduid, als een echt Erfgoed van Breda, maar kan er hier dus niks van vinden? mvg Bjorn.
Like (6)U heeft gelijk ! We zullen zo spoedig mogelijk een pagina aanmaken . Echter het blijft een web pagina dus het zal beknopt van inhoud blijven.
Mogen wij onder bronvermelding gebruik maken van het artikel over de "Laagte van het Nonnenveld" ? Redactie Nieuwsbrief.
Like (6)Dat is geen probleem. Bij de downloads is een pdf versie van het artikel te vinden. Indien jullie digitaal publiceren graag een nieuwsbrief naar ons toe. Oh ja, en vermeld ook een link naar de homepage van Erfgoedweb.
Is er geen leer gevonden in deze beerput? Zat de prachtige leren degenhouder van de Heraugieres hier niet in?
Like (8)Dat klopt, maar er valt zoveel over de vondsten te vertellen dat we bedacht hebben om per materiaalcategorie een klein artikeltje te schrijven. Dus,,,,,, de leervondsten komen eraan !
Waarom is de oorspronkelijke naam Amalialaan veranderd in Cimburgalaan? Ik woonde er van 1950 tot 1979 en nr 39 werd 18.
Like (9)in 1941 werd er al begonnen met huizenbouw, maar de huidige straataanleg dateert uit 1949. In 1941 werd er een begin gemaakt met de aanleg van 2 straten: De Amalialaan evenwijdig aan de Rondweg en de korte Cimburgalaan tussen de Rondweg en de Amalialaan. De plannen zijn daarna aangepast en werd het geheel Cimburgalaan. Dat verklaart de naamswijziging en de wijziging van de huisnummers. (uit: De straten van Breda van Gerard Otten)
Weet niet of anderen hier ook last van hebben? Maar in mijn chrome browser op een Android telefoon gebeurt dit steeds?
Like (7)We hebben dit inderdaad opgemerkt. We nemen contact op met ontwerpers van de website om te kijken of het binnen de site is op te lossen of dat het met de browserinstellingen te maken heeft.
Zijn de jaartallen 1908 en 1919 in het artikel over de suikerfabriek wel juist? In de jaren 50 was het nmm nog Wittouck.
Like (13)in 1919 zijn een aantal particuliere fabrieken opgegaan in de Centrale Suiker Maatschappij (CSM) om zich staande te houden tegenover de coöperatieve fabrieken. Het kan zijn dat de naam Wittouck in de volksmond is blijven bestaan tot 1952.
Tsja, een tikkeltje cryptisch. Er staat -12000 en dat houdt in vanaf circa 12000 jaar geleden. Technisch was het niet mogelijk om daar bv. 10.000 jaar v.Chr. van te maken.
Is er in de database informatie over het werk van de Bredase kunstenaar Leo Creton? Werk in openbare ruimtes .
Like (20)Wij hebben helaas geen informatie over hem. Er zijn in het stadsarchief Breda enkele verwijzingen naar zijn werk te vinden,
Naar wie is deze straat genoemd? We zijn bezig met onze stamboom.
Vriendelijk dank,
Ton van de Rijt
De straatnaam is vernoemd naar Frans van de Reijt. Een verzetsman uit WO II. Uitgebreide informatie op https://brabantsegesneuvelden.nl/persoon/frans-van-de-reijt-princenhage-1916
Ik zoek info over wijkaanbouw , connectie Breda/Princenhage , bouwgeschiedenis.,lokatie boerderij Tuinzicht.
Like (29)Ik leg uw vraag voor aan Gerard Otten, onze stratenspecialist. Reactie volgt.
Twee bronnen, die een groot deel van uw vragen beantwoorden:
-Tijdschrift Engelbrecht van Nassau ‘De stadsboerderij Dijklaan 63 te Breda’, in jaargang 2004, p. 32.
-De route van Breda naar Princenhage, uitgave bij de Open Monumentendag 1993. https://www.yumpu.com/nl/document/view/55192997/de-route-van-breda-naar-princenhage-1993/7
Mijn opa is gedeporteerd in 1940 uit breda door de Duitsers.
Hij is kunnen ontsnappen .
Is hier info van te vinden ?
U kunt, denk ik, het beste bij het Stadsarchief, info@stadsarchiefbreda.nl, informeren of er documentatie over die deportaties is.
IkIk kan U de link sturen om de video te op heb een boek geschreven over onze vlucht in 1940 uit Breda en lees het voor.
Like (32)Wij hebben inmiddels uw link geplaatst. Hartelijk dank !
Ik zou daar graag met iemand over spreken, omdat ik aanvullende informatie heb. Maar wie kan ik bellen onder welk nr?
Like (30)Ik heb u inmiddels een mailtje gestuurd.
Metersem kan ook heim van mater zijn, mater is de noorse god van de huiselijke haard. Ook heim van Marten,jongensnaam??
Like (33)Het achtervoegsel -hem duidt op een zeer vroege oorsprong. Dus mogelijk Karolingisch. Het meest aannemelijk is dat met Merten St.Maarten wordt bedoeld. Het is niet voor niets dat Mertersem alleen voorkomt in middeleeuwse kerkelijke stukken.
Na 1500 wordt overigens alleen nog maar de naam Hage gebruikt.
Archeologisch onderzoek rondom de kern van Princenhage wijst er steeds meer op dat de bewoning daar vanaf 900 na Chr. start.
Waar is kaartje Breda 2e helft 15 eeuw versie 1.0 Aug 2010 te downloaden?
Deze kaart bestaat is in ontwikkeling en wordt sporadisch gebruikt in rapporten en artikels. Een definitieve uitgave, als download, laat nog even op zich wachten.
Ik heb gewoond in de Vlielandstraat nr. 64, maar deze straat heeft ook Wijde Omloop geheten in 1958.
Like (44)Dat klopt. Vóór 1962 liep hier de Wijde Omloop maar deze had een andere loop dan de Texelstraat en Vlielandstraat. Bovendien waren dit vooroorlogse woninkjes. De Wijde Omloop bleef bij de oudere bewoners nog jarenlang de gangbare benaming voor de Texelstraat en Vlielandstraat
Correctie: De huizen aan de Texelstraat en Vlielandstraat zijn in 1956 gebouwd. Dat was toen de Wijde Omloop. Ze zijn in 1962 hernoemd. Het oude vooroorlogse straatje heet Driesprongstraat.
Wie was of waren de architecten van de grote kerk in Breda?
Is de familie Keldermans uit Mechelen bij de bouw betrokken
Volgens het standaardwerk over de Grote Kerk van Gerard van Wezel (in de reeks Nederlandse monumenten ) is een toewijzing aan Jan II Keldermans niet onmogelijk. Het gaat dan om het schip. De uitbreidingen van het koor tussen 1515 en 1540 worden met enig voorbehoud aan Rombout II Keldermans toegeschreven. Wat betreft de toren wordt, als een bekend stedelijk bouwkundig ingenieur, Cornelis Joos als bouwheer gezien maar de aanwijzingen zijn volgens van Wezel nogal mager.
heb een bot gevonden in een balk op zolder van monumentaal pand. Het lijkt op een wervel. Kan dit onderzocht worden?
Like (87)Het beste kan je even een berichtje met foto sturen naar erfgoed@breda.nl
Hoe kan ik die kopieën (liefst zo groot mogelijk) ontvangen?
Like (95)Voorlopig zijn alleen de PDF bestanden beschikbaar via de downloads.
Momenteel woon ik aan de Galderseweg, en heb geen melding ontvangen van een straatnaamwijziging. Wanneer gaat deze in?
Like (91)Bij ons is dat niet bekend. U kunt deze vraag beter stellen op de algemene website van de gemeente Breda. https://www.breda.nl
Is het misschien mogelijk om de wandversiering van achter het behang weer tevoorschijn te halen/krijgen?
Like (185)We laten binnenkort onderzoeken of het mogelijk is om het behang te verwijderen zonder het kunstwerk te beschadigen.
Er wordt gesteld dat er tussen sloop en nieuwbouw een lange discussie was. Waar ging de discussie om?
Like (240)De discussie ging over het verschil tussen de biedingen namens Hendrik III en dat wat de begijnen wilden ontvangen. Gedurende de tijd wisselde het aanbod van Hendrik III, maar het duurde lang voordat de begijnen een voor hun acceptabel bod ontvingen.
Wat voor een internaat was dat, waarom verhuizing naar Breda, en waarheen zijn de meisjes later gebracht. Doodsoorzaak?
Like (251)