Vinkenburgseweg (Varent)

Gebieden
1600 tot heden
STR316 Vinkenburgseweg 19953000 STR316 Vinkenburgseweg 19953000

De Vinkenburgseweg, met op de achtergrond de A16. (Foto: Simon Schonck, gemeente Breda, Openbare Werken, 1992. Beeldcollectie Stadsarchief Bredaid. 19953000))

De Vinkenburgse­weg is een prachti­ge eiken­dreef, die vanaf de Leursebaan naar het zuiden loopt. De weg is genoemd naar de oude boerderij Vinkenburg. Even verderop ligt een U-vormige visvijver, die vaak wordt aange­zien voor de oude slotgracht. Er gaan verhalen, zoals er wel meer verhalen gaan, dat hier een kas­teeltje stond, de Drie Schou­wen, oorspronkelijk Vinkenburg gehe­ten. Dit zou een jachthuis zijn geweest van de prinsen van Oranje, dat door prins Maurits aan de turfschipper Adriaan van Bergen ten geschenke was gegeven.

In de negentiende eeuw was Vinkenburg een boerderij met daaraan vast gebouwd een herenhuis. De eigenaar van het complex gebruikte dit als zomerwoning. Dit herenhuis werd nog vaak aangeduid als ‘kasteel’. In 1883 werd het herenhuis door de toenmalige eigenaar gesloopt. De huidige boerderij Vinkenburg is waarschijnlijk uit 1885. De dreef van Vinkenburg naar het oosten werd in 1939 afgesneden door de aanleg van de autoweg naar Rotter­dam. Zie Topotijdreis.
Naar het zuiden liep er in de negentiende eeuw nog een pad naar het gehucht Bagven.

Literatuur

Chr. Buiks, Veldnamen in de voormalige gemeente Princenhage (nog uit te geven).

K.A.H.W. Leenders, Cultuurhistorische landschapsinventarisatie gemeente Breda (Breda, 2006). ErfgoedRapport Breda, nummer 1.

Gerard Otten, De straten van Breda (Breda, 1988).

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Aanmelden

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven