Vincent van Goghstraat e.o (Haagpoort)

Gebieden
1935 tot heden
  • De Rubensstraat in de zogenaamde Schildersbuurt rond 1995. Foto: Gemeente Breda, RME, Ruimtelijke Ordening. (Beeldcollectie Stadsarchief Breda)  

Aan het begin van de jaren '30 van de vorige eeuw, toen thematische straatnaamgeving nog heel erg populair was, deed de nieuwe directeur Openbare Werken, P.A.H. Hornix voorstellen voor straatnamen in de buurt van de Weerijssingel. De straten zouden genoemd kunnen worden naar Nederlandse rivieren. Het commentaar van burgemeester W.G.A. van Sonsbeeck was: Zijn er geen Nederlandsche schilders, componisten, dichters, fysici e.d. meer? Op zijn voorstel zijn hier dus in 1935 straten genoemd naar Nederlandse en Vlaamse schilders. De enige negentiende-eeuwse schilder naar wie een straat (en ook een plein) is vernoemd is Vincent van Gogh. Van Gogh was in de jaren dertig al erg beroemd. Hij heeft een tijd in Breda gewoond, dus in de schildersbuurt mocht hij niet ontbreken.

Literatuur

Gerard Otten, De straten van Breda (Breda, 1988).
Gerard Otten, De wijken in Breda uit de jaren twintig en dertig: een toekomstig Beschermd Stadsgezicht?, in Engelbrecht van Nassau, jaargang 2001, nummers 2 en 3.

Ook interessant

IJsselplein en rivierenbuurt (Haagpoort)
Rond 1890 werd door een particulier de huidige Amstelstraat aangelegd ...
Gebieden
Straatnamen Princenhage
Straatnamen Princenhage 1200 tot heden
Tot 1942 was Princenhage een zelfstandige gemeente. In dat jaar werd h...
Gebieden

Locatie

Deel dit artikel

Facebook Twitter

Nieuwsbrief