Tuintjes (Prinsenbeek)

Gebieden
1500 tot heden
1058 1058

De Tuintjes tussen de Molenstraat en de Neelstraat op het kadastraal minuutplan van 1824

De Tuintjes is een smal pad tussen de Schoolstraat en de Neelstraat. De historisch-geograaf Karel Leenders beschouwt de Tuintjes als een zelfstandige nederzetting in Princenhage. Hij noemt de huidige Tuintjes een gehuchtstraat, de centrale straat van het gelijknamige gehucht. Een gehuchtstraat is de verbinding tussen boerderijen die samen een gehucht vormen.
Op 3 augustus 1949 besloot de gemeenteraad van Beek (N.B.) de nummering per wijk in de gehele gemeente te vervangen door een nummering per straat. Bij besluit van 3 augustus en 12 september 1949 werd de naam Tuintjes, blijkbaar een naam die reeds in de volksmond gebruikelijk was, bevestigd. Op 1 juli 1951 werden de nieuwe plaatsnaam en gemeentenaam Prinsenbeek, de nieuwe straatnamen en de nieuwe huisnummers in n keer ingevoerd.
De huidige betekenis van tuin is hof of lusthof, een stuk grond bij een huis, met bloemen, planten, struiken enzovoorts. Een oudere betekenis is heining, afperking, omtuining, heg, haag. De Tuintjes in Prinsenbeek zijn waarschijnlijk genoemd naar de heggen hier.

Literatuur

Karel Leenders, De nederzettingen van Princenhage, in Hage nummer 25, oktober 1979.
K.A.H.W. Leenders, Cultuurhistorische landschapsinventarisatie gemeente Breda (Breda, 2006). ErfgoedRapport Breda, nummer 1.

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Aanmelden

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Idee├źn?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven