Torendreef (Liesbos)

Gebieden
1619 tot heden
1141 1141

De Torendreef in het Liesbos. Foto: Simon Schonck. (Beeldcollectie Stadsarchief Breda)

De Torendreef is de ongeveer oost west lopende dreef dwars door het Liesbos, die loopt van de Moerdijkse Postbaan naar de Drielindendreef, ten zuiden van en ongeveer evenwijdig aan de Drie Dreven en de Leursebaan en ten noorden van en ongeveer evenwijdig aan de Nieuwedreef. De dreef komt al voor op de kaart van de heerlijkheid Etten van 1677.

Torendreven

In alle drie de bossen, het Mastbos, het Liesbos en het Ulvenhoutsebos, bevindt zich een Torendreef. Meerdere bossen en landgoederen, zegt de historisch-geograaf Karel Leenders, hadden een laan die gericht was op een herkenningspunt op de horizon. Het spel van onderling loodrechte dreven, met bij voorkeur een dreef gericht op een toren, zoals dat al bij Bouvigne en later in de prinselijke bossen getoond werd, werd ook uitgevoerd door particuliere landgoedbezitters. We hebben rond Breda dan ook heel wat Torendreven.

Torenhekken

De toponymist Chr. Buiks geeft als oudste vermelding van de Torendreef in het Liesbos 1740. Hij is meer dan anderhalve kilometer lang. In 1800, 1816 en 1849 werd hij eiken- en beukenbomen beplant. De dreef is gericht op de Grote Toren van Breda. Het hek van de Torendreef heette het Toornhekken of Torenhekken. Hekken is enkelvoud, het meervoud is hekkens.

Literatuur

Chr. Buiks, Veldnamen in de voormalige gemeente Princenhage (nog uit te geven).
K.A.H.W. Leenders, Het landgoederenlandschap rond Breda, in Jaarboek de Oranjeboom LII (1999).
Gerard Otten, De straten van Breda (Breda, 1988).

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Aanmelden

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Idee├źn?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven