Tilburgseweg (Heusdenhout)

Gebieden
1822 tot heden
1764 1764

De Driesprong, de splitsing Tilburgseweg / Oosterhoutseweg, in 1956. Foto: Firma Schreurs). (Beeldcollectie Stadsarchief Breda)

Breda ligt in het midden van een ster van oude rijkswegen die alle kanten op lopen. Oude rijkswegen zijn de Terheijdenseweg (van Breda naar Moerdijk), de Oosterhoutseweg (van Breda naar Oosterhout, Keizersveer, Utrecht en Amsterdam), de Tilburgseweg (naar Tilburg, Den Bosch en Nijmegen), de Rijsbergseweg (van Breda naar Zundert en Antwerpen) en de (Oude) Liesboslaan (naar Roosendaal en Bergen op Zoom).

Oude rijkswegen

De oude rijkswegen zijn (voor zover ze nog gaaf bewaard zijn) zeer bepalend in het landschap. Het zijn kaarsrechte wegen, zwaar beplant met vaak oude eiken. Gedeelten van de Oosterhoutseweg en de (Oude) Liesboslaan geven een goed idee hoe een oude rijksweg er oorspronkelijk uitzag. De Rijsbergseweg heeft echter nog het meest weg van een oude rijksweg. Zware eiken omzomen de kaarsrechte weg, en heeft het uiterlijk van een 'Napoleonsweg' behouden.De Tilburgseweg is enkele jaren gelden gereconstrueerd, waarbij het oude beeld van zon rijksweg gedeeltelijk is hersteld.

Aanleg

De aarden baan van de Tilburgseweg werd volgens Hermans in 1822 opgeworpen tot Dorst en het jaar daarop bestraat. Voor het oude tracé zie onder Galgenstraat (Teteringen). Zo'n oude rijksweg, aangelegd onder koning Willem I, noemen wij een Willemsweg. Ten tijde van de aanleg lag de Tilburgseweg gedeeltelijk in de gemeente Ginneken en Bavel en gedeeltelijk in Teteringen. In 1942 werd hij tot en met de Viersprong geannexeerd door Breda. De weg stond meestal bekend als Tilburgsche Steenweg, Dorstscheweg of Tilburgscheweg.

De Driesprong en de Viersprong

De splitsing van de Tilburgseweg en de Oosterhoutseweg heet de Driesprong. De kruising van de Tilburgseweg en de Heusdenhoutseweg Moleneindstraat wordt ook wel de Viersprong genoemd.

Literatuur

C.R. Hermans, Geschiedkundig overzigt der Straatwegen in de Provincie Noordbrabant, in Handelingen van het Provinciaal Genootschap van Kunsten en Wetenschappen in Noordbrabant, 1852.
Gerard Otten, De straten van Breda (Breda, 1988).

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven