Tilburgseweg (Heusdenhout)

Gebieden
1822 tot heden
  • De Driesprong, de splitsing Tilburgseweg / Oosterhoutseweg, in 1956. Foto: Firma Schreurs). (Beeldcollectie Stadsarchief Breda)  

Breda ligt in het midden van een ster van oude rijkswegen die alle kanten op lopen. Oude rijkswegen zijn de Terheijdenseweg (van Breda naar Moerdijk), de Oosterhoutseweg (van Breda naar Oosterhout, Keizersveer, Utrecht en Amsterdam), de Tilburgseweg (naar Tilburg, Den Bosch en Nijmegen), de Rijsbergseweg (van Breda naar Zundert en Antwerpen) en de (Oude) Liesboslaan (naar Roosendaal en Bergen op Zoom).

Oude rijkswegen

De oude rijkswegen zijn (voor zover ze nog gaaf bewaard zijn) zeer bepalend in het landschap. Het zijn kaarsrechte wegen, zwaar beplant met vaak oude eiken. Gedeelten van de Oosterhoutseweg en de (Oude) Liesboslaan geven een goed idee hoe een oude rijksweg er oorspronkelijk uitzag. De Rijsbergseweg heeft echter nog het meest weg van een oude rijksweg. Zware eiken omzomen de kaarsrechte weg, en heeft het uiterlijk van een 'Napoleonsweg' behouden.De Tilburgseweg is enkele jaren gelden gereconstrueerd, waarbij het oude beeld van zon rijksweg gedeeltelijk is hersteld.

Aanleg

De aarden baan van de Tilburgseweg werd volgens Hermans in 1822 opgeworpen tot Dorst en het jaar daarop bestraat. Voor het oude tracé zie onder Galgenstraat (Teteringen). Zo'n oude rijksweg, aangelegd onder koning Willem I, noemen wij een Willemsweg. Ten tijde van de aanleg lag de Tilburgseweg gedeeltelijk in de gemeente Ginneken en Bavel en gedeeltelijk in Teteringen. In 1942 werd hij tot en met de Viersprong geannexeerd door Breda. De weg stond meestal bekend als Tilburgsche Steenweg, Dorstscheweg of Tilburgscheweg.

De Driesprong en de Viersprong

De splitsing van de Tilburgseweg en de Oosterhoutseweg heet de Driesprong. De kruising van de Tilburgseweg en de Heusdenhoutseweg Moleneindstraat wordt ook wel de Viersprong genoemd.

Literatuur

C.R. Hermans, Geschiedkundig overzigt der Straatwegen in de Provincie Noordbrabant, in Handelingen van het Provinciaal Genootschap van Kunsten en Wetenschappen in Noordbrabant, 1852.
Gerard Otten, De straten van Breda (Breda, 1988).

Ook interessant

Straatnamen Brabantpark, Heusdenhout en Driesprong
Straatnamen zijn belangrijk om ons te oriteren. In de middeleeuwen wer...
Gebieden
Vlielandstraat, Driesprong (Brabantpark)
Tussen de Eerste en de Tweede Wereldoorlog deed op voorstel van de ...
Gebieden
Leursebaan (buiten-gebied Princenhage)
Sommige straten buiten het oude centrum kunnen we aanduiden als oude ...
Gebieden
Terheijdenseweg (Hoge Vucht) en Nieuwe Bredasebaan (Hartel)
Sommige straten buiten het oude centrum kunnen we aanduiden als oude l...
Gebieden
Rijsbergseweg (Effen)
Rijsbergseweg (Effen) 1800 tot heden
Breda ligt in het midden van een ster van oude rijkswegen die alle kan...
Gebieden
Oosterhoutseweg (Teteringen)
De Oosterhoutseweg is aangelegd als onderdeel van de Grote Weg van Par...
Gebieden

Locatie

Deel dit artikel

Facebook Twitter

Nieuwsbrief