Suikerwerkenfabriek De Faam

Bouwwerken
1912 tot heden
  • De Faam  

Een van de beeldbepalende complexen dat herinnert aan de bloeiende industrie in de Belcrum is De Faam. Piet de Bont verhuisde zijn suikerwerkenfabriek, die al sinds 1838 bestond, in 1912 van de Middellaan naar de Liniestraat. De nieuwe fabriek werd door de Bredasche Beton Maatschappij geheel in beton gebouwd. 
In 1914 werd er voor gekozen de fabriek NV. De Faam, P.A. de Bont’s Fabriek van Chocolade en Suikerwerken te noemen. In de loop der jaren werd er, zoals bij de meeste fabriekscomplexen, een hoop verbouwd en bijgebouwd. De markante muur aan de Liniestraat en Terheijdensweg, stamt uit 1941. De muur met de groen geglazuurde letters, uitgevoerd in gele baksteen, is een ontwerp Bredase architect Frans Verwoerd. Het andere meest in het oog springende element is de markante schoorsteen van het ketelhuis en stamt uit 1961. 
Minder zichtbaar maar wel bijzonder is uitbreiding voor de gomkokerij, die in de jaren vijftig is gerealiseerd. Het ronde dak werd gebouwd door de in Breda gevestigde NV. NEFUMIJ (Ned. Fusée Céramique Maatschappij). Een Fusée Céramique-dak is opgebouwd uit geschakelde keramische buizen die met een dun laagje cement worden toegedekt. Deze techniek is vooral toegepast bij schaal- en koepeldaken en dient om de betonconstructie lichter te maken.

Ook interessant

De Faam
De Faam 1838
De Faam is een begrip in Breda en ver daarbuiten. Wie kent ze niet: de...
Bouwwerken

Locatie

Liniestraat 19, 4816 BG Breda

Deel dit artikel

Facebook Twitter

Nieuwsbrief