Straatnamen Haagse Beemden

Gebieden
1250 tot heden
1453 1453

De Haagse Beemden, stedelijk en landelijk, in 2014.

In de eerste woonbuurt van de Haagse Beemden kregen de straten in 1977 nog namen, ontleend aan oude toponiemen, zoals tot dan toe de gewoonte was (Laagbos, Spank en Peerdsbroek). In 1979 echter werd besloten in de Haagse Beemden een ander systeem te gaan volgen. Verschillende grote steden in de Randstad hanteerden in grootschalige stadsuitbreidingen al eerder het systeem van groepsgewijze samenhang tussen straatnamen. In elke cluster zijn de straatnamen voorzien van hetzelfde achtervoegsel. De voorvoegsels dienen alleen om straten binnen dezelfde cluster uit elkaar te houden en zijn minder belangrijk. Op die manier ontstonden in de Haagse Beemden wijken waarin alle straatnamen eindigen op -donk, -beemd, -moeren, -weide, -erf, -tuin, -akker, -broek, -berg, -hil, -bunder, -zand, -blok of slagen. De toponiemen werden daarbij soms over grote afstanden verplaatst en bevinden zich nu vaak niet meer op de oorspronkelijke plaats.

STR099 0126a

STR099 0126 Stulemeijer

Links de "Haagsche Beemden" op de Kuypers kaart uit ca. 1870. Rechts een opname uit het prachtige fotoboek van Piet Hein Stulemeijer over de ontwikkeling van de Haagse Beemden (bron: Stulemeijer P.H., Honderd seizoenen, tussen land en stad, Breda 2003.)

Fietspaden

Aansluitend kregen fietspaden namen als Tuinpad, Akkerpad en Bunderkenspad. Gedeeltelijk behielden fietspaden die op het tracé van oude wegen werden aangelegd, hun oude naam of een variant daarop: Gageldonksepad, Moerenpad en Rietdijk, gedeeltelijk kregen ze speciale namen zoals Elzenpad, Rustenburgpad en Schapenpad. Ook de fietstunnels onder de autowegen kregen namen. Enkele parken hebben namen gekregen (Hooghuispark), maar niet in alle gevallen is dat doorgegaan (de Branden, Wilgenhoek).

Ontspoord

De wijkontsluitingswegen werden aanvankelijk genoemd naar de eigenaren van de landgoederen (Merodelaan en Arenberglaan), maar dit systeem is al spoedig verlaten.
Het systeem is later min of meer ontspoord. Om politieke redenen moesten in 1986 acuut straatnamen worden ontleend aan vrouwen. In Paradijs is ervoor gekozen straten naar vogels te noemen, zonder achtervoegsel. In Asterd zijn de straatnamen ontleend aan Romeinse goden of planeten.

Literatuur

Chr. Buiks, Veldnamen in de voormalige gemeente Princenhage (nog uit te geven).
Stichting werkgroep Haagse Beemden, Voorlopige atlas van de toponiemen in de Haagse Beemden Oost (Breda, 1977).
Gerard Otten, De straten van Breda (Breda, 1988).

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven