Straatnamen Bavel

Gebieden
1300 tot heden
  • Bavel op een uitsnede van de zgn. Kuijper gemeentekaart uit 1868. Voor de website gaan we uit van de grenzen van v��r 1997  

Tot 1942 maakten Ginneken, Bavel en Ulvenhout en een aantal gehuchten de gemeente Ginneken en Bavel uit. In dat jaar werd Ginneken bij Breda gevoegd en ontstond de gemeente Nieuw-Ginneken. Deze gemeente heeft zijn vijftigjarig bestaan maar krap kunnen vieren, want in 1997 werden Bavel en Ulvenhout eveneens bij de gemeente Breda gevoegd. De rest van de gemeente ging naar de nieuwe gemeente Alphen-Chaam. Bavel en Ulvenhout zijn echter nog steeds zelfstandige woonplaatsen. Als afscheid van de zelfstandige gemeente Nieuw-Ginneken schreef de Ulvenhoutse historicus Ad Jansen zijn boek over de straatnamen.

Volksmond

Straatnamen zijn belangrijk om ons te oriteren. In de middeleeuwen werden straatnamen spontaan in de volksmond gevormd. De straatnamen waren niet aangebracht op straatnaambordjes. Een straat kon daarom wel twee of meer namen hebben of langzaam maar zeker van naam veranderen. In het buitengebied werden vaak alleen de gehuchten benoemd en niet de wegen.
De toponymist Chr. Buiks heeft heel veel oude toponiemen verzameld van Bavel. Een toponiem is de naam van een geografische eenheid, van akkers, gehuchten, maar ook van straten.
Meestal werden straten genoemd naar de functie, naar de richting waarin hij liep (Dorstseweg), naar oritatiepunten, naar streeknamen (Eikbergseweg, Tervoortseweg), bijzondere gebouwen (Kerkstraat, Kloosterstraat), naar eigenschapen van de straat (breed, smal, recht, krom, slikkerig enzovoorts) (Veenstraat) of naar de bewoners.

Officiƫle straatnamen

Toen de straatnamen in combinatie met huisnummers als adresaanduiding werden gebruikt, moesten ze ook officieel worden vastgesteld en moesten de namen op borden worden aangegeven. De gemeenteraad van Nieuw-Ginneken besloot in 1947 de huisnummering per straat in te voeren. De bevoegdheid voor het geven van straatnamen werd overgedragen aan het college van Burgemeester en Wethouders. Dit college stelde een hele waslijst aan straatnamen vast, van de Akkerstraat tot en met de Zwaantjesweg.
Na de Tweede Wereldoorlog is Bavel enorm gegroeid. Er moesten daarom ook heel wat straatnamen worden vastgesteld. Veel straten werden genoemd naar historische personen (Hilsondisstraat) en naar lokale persoonlijkheden (Deken Dr. Dirckxweg). De meeste namen werden echter ontleend aan oude toponiemen (Rooibraak, Beemd, Daalakker). Thematische straatnaamgeving is in Bavel gelukkig nooit toegepast, behalve in Nieuw Wolfslaar.

Literatuur

Chr. Buiks, Veldnamen in de voormalige gemeente Ginneken en Bavel (Nieuw-Ginneken, 1983-1988 en 1996).
A.W. Jansen, Straatnamen voormalige gemeente Nieuw-Ginneken (Nieuw-Ginneken, 1997).
Gerard Otten, De huisnummering in de huidige gemeente Breda, in Jaarboek de Oranjeboom LXV (2012

Meer over...

Ook interessant

boerderij Lijndonkseweg 12 in Bavel
Deze boerderij uit 1928 heeft een traditionele indeling en is gebouwd ...
Bouwwerken
Opgraving Evenementenzone Bavel 2014
Voor de ontwikkeling van het Breepark heeft er archeologisch onderzoek...
Archeologie
Kerkepad (Bavel)
Kerkepad (Bavel) 1400 tot heden
Het Kerkepad in Bavel begint aan de Kerkstraat, vlak bij de kerk en lo...
Gebieden
Woestenbergseweg (Bavel)
Woestenbergseweg (Bavel) 1300 tot heden
Deze weg loopt van horecagelegenheid de Brouwers aan de Gilzeweg naar ...
Gebieden
Kloosterstraat (Bavel)
Kloosterstraat (Bavel) 1500 tot heden
De historisch-geograaf Karel Leenders duidt de Kloosterstraat in Bavel...
Gebieden
Brigidastraat (Bavel)
Brigidastraat (Bavel) 1500 tot heden
De historisch-geograaf Karel Leenders noemt de Brigidastraat een akker...
Gebieden
Kerkstraat, Kerkplein en Kerkeind (Bavel)
De naam Kerkstraat komt in de publicatie over de toponiemen van Ginnek...
Gebieden
Bavel
Bavel 1299
De oudst bekende vermelding van de plaats Bavel komt voor in een akte ...
Gebieden

Locatie

Deel dit artikel

Facebook Twitter

Nieuwsbrief