Stallingstraat (Centrum)

Gebieden
1682 tot heden
Str261 stallingstraat low Str261 stallingstraat low

De Stallingstraat vóór de sloop van de bebouwing. Foto: H.A. Hagen, 1966. (Beeldcollectie Stadsarchief Breda)

Dit zijstraatje van de Ginnekenstraat wordt voor het eerst genoemd in 1804 als de Rul. De Rul was eigenlijk de naam van een riviertje dat hier lag. Dit werd, althans het gedeelte ten oosten van de Ginnekenstraat, waarschijnlijk gedempt in 1682, toen de vestingwerken gewijzigd werden en hier de Lange Stallen werden gebouwd. Het gedeelte van de Ginnekenstraat tot aan de rivier de Mark ten zuiden van de Doelsteeg, is pas gedempt in 1858 en 1867.

De Rul

Volgens Henk Muntjewerff en Harry Gerritsen ontsprong de Rul oorspronkelijk in de Zandbergen. Het riviertje kruiste de Ginnekenstraat en kwam uiteindelijk in de Mark uit. Twee maal per jaar werd een schouw uitgevoerd om te controleren of de watergang wel voldoende water kon afvoeren. Langs de Rul liep al een steeg toen het watertje nog bestond. Mogelijk is dit de Rulsteeg die in 1415 wordt genoemd. In de zestiende eeuw kwam een watersloot op de Rul (of het Rul) uit die het water afvoerde van het achterterrein ten oosten van de Ginnekenstraat.

Stalstraatje

In 1823 komt voor het eerst de naam Stalstraatje voor. In 1839 duikt voor het eerst de naam Stallingstraatje op. De twee namen wisselden elkaar af tot 1893, maar vanaf die tijd is het definitief Stallingstraat. Waarschijnlijk heeft de naam Stallingstraatje of Stallingstraat de voorkeur gekregen omdat deze makkelijker uit te spreken is. Het ritme van het woord kan een rol gespeeld hebben, Stallingstraatje heeft een soepelere afwisseling van lange en korte klanken dan Stalstraat.

De Lange Stallen

De straat is uiteraard genoemd naar het complex van de Lange Stallen. Deze ruiterstallen werden in 1765 gebouwd op de plaats van oudere houten stallen. Oorspronkelijk had het gebouw alleen maar een begane grond. In 1868 werd een het van een verdieping voorzien.

Literatuur

Henk Muntjewerff en Harry Gerritsen, ‘De straten van Breda naar Ginneken’, in Engelbrecht van Nassau 2007, nummer 1.
Gerard Otten, De straten van Breda (Breda, 1988).
C.J.A.C. Peeters, ‘Militaire gebouwen in Breda’, in Jaarboek de Oranjeboom XXV (1972).

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Aanmelden

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven