Sintelweg en IJzermolenbrug (Effen)

Gebieden
1809 tot heden
STR307 Sintelweg a3239 STR307 Sintelweg a3239

De ruïne van de boswachterswoning op de Vloeiweide, overvallen en verwoest op 4 oktober 1944. Deze woning stond aan het Rijsbergse gedeelte van de Sintelweg. De overgang van het Bredase naar het Rijsbergse gedeelte van de Sintelweg is nu afgesloten. De foto is genomen niet lang na de Bevrijding. (Foto: JosPe, Beeldcollectie Stadsarchief Breda, id.A3239)

Deze weg komt al voor op kaarten vanaf 1809, maar nog lang zonder naam. In de legger van openbare wegen van Princenhage van 1870 wordt hij voor het eerst de Sintelweg genoemd. Hij was dus verhard met sintels of koolas, zoals dit in Breda wordt genoemd.
De weg liep vroeger door op het grondgebied van de gemeente Rijsbergen. Deze verbinding is nu verbroken. Op Rijsbergs grondgebied is ook een Sintelweg, maar deze loopt dood. De Sintelweg onder Rijsbergen is nog steeds een halfverharde weg en geeft daarmee een goed idee van de Sintelweg onder Breda, zoals hij er oorspronkelijk moete hebben uitgezien.

Sintels

Sintels zijn volledig verbrande residuen van steenkool of metaalslakken, steenachtig afval dat zich vormt bij het smelten van metalen. Bij de kachelfabriek de Etna in Breda, bij ijzergieterijen, waarvan er in Breda meerdere waren en bij de gasfabriek kwamen er tijdens het productieproces sintels of slakken vrij. Door hun stevige structuur waren ze wel heel geschikt als verhardingsmateriaal voor wegen, paden en erven. Boeren konden ze gratis afhalen bij de fabriek. Vele wegen zijn er in het verleden mee verhard.
Pas halverwege de jaren tachtig groeide het milieubesef in Nederland. Toen drong ook het besef door dat sintels schadelijk zijn voor het milieu vanwege de zware metalen die in de sintels zaten, zoals zink, cadmium, arseen, koper en lood.

Vloeiweide

De Sintelweg liep voorheen verder in het gebied de Vloeiweide. De Vloeiweide is het meest bekend door het drama van de Vloeiweide in oktober 1944.

IJzermolenbrug

Aan het eind van de Sintelweg ligt de IJzermolenbrug over de Turfvaart. Deze brug wordt al zo genoemd in de legger van openbare wegen van Princenhage van 1878.

Literatuur

Chr. Buiks, Veldnamen in de voormalige gemeente Princenhage (nog uit te geven).

K.A.H.W. Leenders, Cultuurhistorische landschapsinventarisatie gemeente Breda (Breda, 2006). ErfgoedRapport Breda, nummer 1.

Gerard Otten, De straten van Breda (Breda, 1988).

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven