Sint Josephstraat (Teteringen)

Gebieden
1945
1021 1021

Het kapelletje, gewijd aan de Heilige Jozef, na de Tweede Wereldoorlog opgericht aan de Sint Josephstraat in Teteringen. (bron: Google Streetview)

Vanouds maakte deze straat deel uit van de Heistraat, de voormalige grote baan van Breda naar Oosterhout. Zie verder onder Heistraat. Op het minuutplan van het kadaster van 1824 heet deze straat inderdaad de Heistraat.

Naamgeving

Vlak na het einde van de Tweede Wereldoorlog dienden de bewoners van de Heistraat (het gedeelte van het Moleneind tot aan de Oosterhoutseweg) een verzoek in bij het gemeentebestuur van Teteringen om deze straat de Sint Jozefstraat te noemen. Ze hadden twee maal een noveen gehouden ter ere van de Heilige Jozef voor een jongen die in het kamp Buckerwalde zat.
Een noveen is een reeks van negen dagen waarop rooms-katholieken op een bijzondere wijze tot God bidden ter verkrijging van een gunst. Het woord is afkomstig van het Latijnse noveni = telkens negen of novem = negen.
Met Buckerwalde moet Buchenwald bedoeld zijn. Buchenwald was tijdens de Tweede Wereldoorlog een concentratiekamp in Duitsland in een bosrijke omgeving nabij de stad Weimar.
De jonge Teteringer is behouden teruggekeerd. De bewoners van de Heistraat schreven bovendien dat, ondanks de beschieting van de Heistraat aan het einde van de Tweede Wereldoorlog en de vele granaten die er gevallen zijn, de bewoners van de Heistraat gespaard zijn gebleven van oorlogsschade. De bewoners schreven ook deze zegen toe aan de Heilige Jozef.
Op 30 november 1945 besloot de gemeenteraad van Teteringen inderdaad de straat de Sint Josephstraat te noemen. Let op de verouderde spelling.

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Aanmelden

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Idee├źn?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven