Sint Jansklooster

Bouwwerken
1953 tot 1989
Mon 000044 don boscoplein ii Mon 000044 don boscoplein ii

Sint Jansklooster (foto: gemeente Breda)

De congregatie der Broeders van de Onbevlekte Ontvangenis uit Huijbergen werd op 25 september 1854 gesticht door de Bisschop van Breda.

In 1866 deden de broeders een poging tot een nieuwe stichting in Breda die in eerste instantie mislukte. Vanaf 1890 komen echter in Breda, in samenwerking met de Vincentiusvereniging, een weeshuis, een voogdijhuis, en diverse basisscholen verspreid over de stad tot stand. Deze werken werden in eerste instantie bediend vanuit de communiteiten aan de Karrestraat (1890-1960) en de Dieststraat (1905-1959). In 1916 kwam daar een communiteit met de St. Franciscuskweekschool aan het Dr. Jan Ingenhouszplein bij.

Later ontwikkelden de broeders ook het buitengewoon onderwijs op lager en voortgezet niveau. Mede ten behoeve van het speciaal onderwijs werd het St.-Jansklooster aan de noordzijde van het Don Boscoplein in 1953 gebouwd. Het gebouw is in de Delftse schoolstijl ontworpen door W.J. Bunnik. Een sociale werkplaats, onderwijs aan woonwagenbewoners en het werk met jongeren buiten de school (sport, muziek en toneel) kregen ruime aandacht. De scholen waren gevestigd aan de Verbeetenstraat. De behartiging van het middelbaar voortgezet onderwijs kreeg gestalte in een tweetal middelbare scholen die na verloop van jaren opgingen in de scholengemeenschap Markenhage. Na ruim honderd jaar werd de kweekschool (PABO) verbonden met de Hogeschool Avans.

In 1989 werd het St Jansklooster aan het Don Boscoplein verlaten. Momenteel is het pand onderverdeeld in diverse appartementen voor begeleid wonen. Het pand is een gemeentelijk monument.

Don Boscoplein 39, 4812 TP Breda

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Idee├źn?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven