Rozenlaan (Ginneken)

Gebieden
1811 tot heden
1597 1597

De ontwerper van dit pand, Rozenlaan 116, is duidelijk op bezoek geweest in Brussel. Foto: Simon Schonck, gemeente Breda, Openbare Werken, 1989. (Beeldcollectie Stadsarchief Breda)

De historisch-geograaf Karel Leenders noemt in zijn Cultuurhistorische Landschapsinventarisatie uit 2004 de Rozenlaan als een pad ten oosten van de Ginnekenweg, tussen de Karnemelkstraat (Prins Hendrikstraat) en de Valkenierslaan en als het voetpad van de School naar de Karnemelkstraat. Aan het eind van de negentiende eeuw werd de het pad met huizen bebouwd en verbreed tot een straat van acht meter breed.
In bronnen uit 1898-1902 heet dit straatje het Dunstraatje, ongetwijfeld omdat het zo smal was. in 1902 kreeg de straat officieel de naam Rozenlaantje met tje op het eind. In 1905 staat in het adresboekje voor het eerst Rozenlaan zonder tje. De naam verwijst waarschijnlijk naar een bloemkwekerij.

Literatuur

K.A.H.W. Leenders, Cultuurhistorische landschapsinventarisatie gemeente Breda (Breda, 2006). ErfgoedRapport Breda, nummer 1.
Gerard Otten, De straten van Breda (Breda, 1988).

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Idee├źn?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven