Rogdijk, Rogdijkje (Waterdonken)

Gebieden
1500 tot heden
Str133 rogdijk Str133 rogdijk

Het Rogdijkje is een fietspad ten oosten van de Lange Weide. Het loopt langs het park Waterakkers. Aan de noordzijde loopt het door tot aan Zwarte Dijk onder Teteringen. Aan de zuidzijde ligt een lange brug en loopt het fietspad door tot aan de Arduinstraat. De huizen aan dit dijkje zijn doorgenummerd aan de Lange Weide. Tot aan de aanleg van de nieuwe woonwijk Waterdonken (Korte Vucht of Blokvucht) lag het Rogdijkje als een doodlopend landweggetje aan de zuidzijde van de Zwarte Dijk, ongeveer op deze plaats. In 2008 werd de naam hersteld voor het nieuwe fietspad, zij het dat men vond dat straatnamen niet mogen eindigen op je. Het fietspad heeft nog steeds een zeer dijkachtig aanzien.

Het oude Rogdijkje

Op het minuutplan van het kadaster van 1824 van Teteringen staat het Rog Dijkje reeds aangegeven. Het liep toen vanaf de Zwarte Dijk naar het zuiden. In het verlengde daarvan liep de Snijders Pad verder door tot aan de Baliëndijk. In de wegenlegger van de gemeente Teteringen van 1951 komt het Rogdijkje ook voor. Het was dus een officiële straatnaam. Het Snijderspad bestond in 1951 blijkbaar niet meer.

Een rug, een langgerekte verhoging in het landschap

De dijk is niet genoemd naar het gewas rogge, maar waarschijnlijk, volgens de toponymist Chr. Buiks, naar een rug, een langgerekte verhoging in het landschap. Volgens de historisch-geograaf Karel Leenders was het Rogdijkje een beemdenweg. Een beemdenweg leidt naar de beemden en loopt meestal dood. Veel van deze wegen hebben een niet nader te bepalen middeleeuwse ouderdom, zegt hij. Het Rogdijkje werd volgens Karel Leenders ook gebruikt als onderdeel van de zomerweg van Breda naar Geertruidenberg. De winterroute liep over Teteringen. Zie verder onder Bergsepad (Teteringen).

Literatuur

Chr. Buiks, Noordbrabantse plaatsnamen, Teteringen (z.p., 1990).
K.A.H.W. Leenders, Cultuurhistorische landschapsinventarisatie gemeente Breda (Breda, 2006). ErfgoedRapport Breda, nummer 1.

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Aanmelden

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven