Raadhuisstraat (Ginneken)

Gebieden
1200 tot heden
1365 1365

De Raadhuisstraat in Ginneken in 1903. (Beeldcollectie Stadsarchief Breda)

De Raadhuisstraat in Ginneken maakt vanouds deel uit van de heerbaan vanuit Breda naar het zuiden. In het huisnummerregister van 1898 en de adresboekjes van 1900 en 1902 vormt deze straat, samen met het gedeelte van de Ginnekenweg van het Oranjeplein tot aan de Ginnekenmarkt, de Dorpstraat in Ginneken. In 1902 werden in de kom van Ginneken officie straatnamen ingevoerd en kreeg dit gedeelte de naam Raadhuisstraat. Dit is dus een relatief moderne naam. De naam is uiteraard ontleend aan het raadhuis van de gemeente Ginneken dat hier staat.
Het raadhuis is ontworpen door Herman Huijsers en gebouwd in 1792. Het statige pand heeft symmetrische trappen en een monumentale deur. De gevel is ontworpen in de Korinthische orde. Het deed niet alleen dienst als raadhuis, maar ook als kantongerecht en huis van arrest. Aan de achterzijde bevindt zich nog een echt gevangeniskot met toilet. Voor de bouw van deze cellen werden gevangenen opgesloten in een cel onder de bordestrap aan de voorzijde. Nadat het dorp Ginneken toegevoegd was aan de gemeente Breda in 1942, deed het nog tot 1963 dienst als gemeentehuis van de gemeente Nieuw-Ginneken. In het raadhuis is nu een kantoor gevestigd.

Literatuur

F.A. Brekelmans en W.L.P.M. de Kort, Nieuw-Ginneken, gemeentehuis op eigen erf, architectonische beschrijving en geschiedkundige bijdragen bij de plechtige ingebruikneming van het gemeentehuis van Nieuw-Ginneken op 4 januari 1964 (Breda, 1964).

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Aanmelden

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Idee├źn?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven