Prins Frederiklaan, Beatrixplein (Ginneken)

Gebieden
1936 tot heden
  • De Beatrixboom, geplant op 31 januari 1938, de dag dat prinses Beatrix geboren werd. Het plein werd ter ere hiervan het Prinses Beatrixplein genoemd. Foto: Simon Schonck, 1999. (Beeldcollectie Stadsarchief Breda)  

Op 30 juni 1936 kreeg deze laan van de gemeenteraad van Ginneken de naam Prins Frederiklaan, genoemd naar de tweede zoon van koning Willem I. Zie verder onder Frederiksdreef (Mastbos).

De Beatrixboom op het Beatrixplein

Op 7 januari 1937 trouwde prinses Juliana met prins Bernhard. In Ginneken werd een boom in het Regentessepark geplant. Met deze naam wordt blijkbaar het villapark in de omgeving van het Regentesseplein bedoeld. Op het Regentesseplein werd door burgemeester jonkheer Serraris een Bernhardboom geplant. Onder de boom werd een oorkonde in een loden koker begraven.
Prinses Beatrix, de oudste dochter van Prinses Juliana en prins Bernhard, werd geboren 31 januari 1938. Nog op dezelfde dag werd er in Ginneken, om drie uur s middags, een boom geplant door het Oranjecomité en burgemeester jonkheer Serraris. De oorkonde kon nog niet onder de boom worden begraven, omdat de naam van de prinses nog niet bekend was. Het pleintje, waar de boom is geplant, zal de naam krijgen van het prinsenkind, zei de burgemeester. Op 31 januari 1938 besloot de gemeenteraad van Ginneken inderdaad het pleintje de naam te geven van Beatrixplein. Bij de annexatie van 1942 werd het weer opnieuw (vanwege verwarring met de Beatrixstraat) Prins Frederiklaan.

Literatuur

Gerard Otten, De straten van Breda (Breda, 1988).

Ook interessant

Straatnamen Ginneken
Straatnamen Ginneken 1200 tot heden
Tot 1942 maakten Ginneken, Bavel en Ulvenhout en een aantal gehuchten ...
Gebieden
Frederiksdreef (Mastbos)
Frederiksdreef (Mastbos) 1700 tot heden
De Frederiksdreef loopt oost west door het Mastbos van de Stouwdreef ...
Gebieden
Architecten Korteweg, Verwoerd en Temme
De meest spraakmakende architectencombinatie tussen de twee ...
Personen
Bouwwerken

Locatie

Deel dit artikel

Facebook Twitter

Nieuwsbrief