Pontjespad of Trekpad (Haagse Beemden)

Gebieden
1500 tot heden
1479 1479

Het veerpontje voor fietsers en voetgangers tussen Breda en Terheijden, het Terheijdense Veer. Foto: Simon Schonck. (Beeldcollectie Stadsarchief Breda)

Het Pontjespad begint bij de weg in het verlengde van de Rietdijk en loopt langs de Mark en het veerpontje naar Terheijden tot aan de kruising met het Beemdenbospad. Het pad kreeg zijn naam in 2012.

Het Terheijdense Veer

Het fietsveerpontje dat de Haagse Beemden verbindt met Terheijden viert dit jaar zijn twintigjarig jubileum, het werd in de vaart genomen op 15 augustus 1992. Het was een initiatief van de toenmalige gemeente Terheijden. De bedoeling was een aantal toeristische fiets- en wandelroutes met elkaar te verbinden. Voor de exploitatie werd de stichting Heen en Weer opgericht die met vrijwilligers het pontje bemande. Op de plaats ongeveer van het huidige veerpontje lag volgens Karel Leenders vanaf 1639 het Terheijdens Veer. Het bestond nog in de twintigste eeuw, maar was alleen van lokale betekenis.

Trekpad

Het Pontjespad zoals hier wordt bedoeld valt samen met het historische Trekpad. Dit pad langs de rivier de Mark was het pad waarlangs vroeger de schepen getrokken werden. Het is de bedoeling van de gemeente Breda dat te zijner tijd een recreatieve fietsroute zal ontstaan langs de westoever van de Mark van de Trambrug tot ver in de Haagse Beemden.
Het Trekpad is volgens Karel Leenders aangelegd vóór 1596 van Breda naar Terheijden, op de Princenhaagse oever van de Mark. Het werd verbeterd in 1623. In 1663 werd het doorgetrokken naar Zwartenberg. In de loop van de achttiende eeuw werd het verder verlengd tot Dintelsas. In de twintigste eeuw ging de scheepvaart over op motorische voortbeweging. In 1940 deed de gemeente Breda afstand van het recht van jaagpad langs de rivier de Mark. In 1955 bestond het pad nog, maar het was toen al erg verwaarloosd. De officiële naam Jaagpad is in 1948 onder andere vastgelegd in de legger van openbare wegen van de gemeente Beek (N.B.), de latere gemeente Prinsenbeek. Zie verder onder Trekpad (Prinsenbeek).

Literatuur

Stichting werkgroep Haagse Beemden, Voorlopige atlas van de toponiemen in de Haagse Beemden Oost (Breda, 1977).
Karel Leenders, De rivier de Mark tussen Breda en Hazeldonk, in Hage, Geschiedenis van Princenhage en Prinsenbeek, nummer 12.
H. Vriend, De rivier de Mark door de eeuwen heen, in Jaarboek de Oranjeboom VI, VII en VIII (1953, 1954 en 1955)

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven