Pelgrimskerk

Bouwwerken
1965 tot heden
Mon 0001012 langendijk 50 Mon 0001012 langendijk 50

De gereformeerde Pelgrimskerk aan de Langendijk

In 1965-1966 werd aan de Langendijk de Pelgrimskerk gebouwd in een modernistische stijl naar ontwerp van D. Egberts. De kerk ligt op enige afstand van de weg omgeven door gras, bomen en water (aan de oostkant de Zaart en aan de westkant de Aa of Weerijs). Doordat het gebouw op verschillende niveaus is gebouwd. en doordat er sprake is van een vooruit geschoven, vrijstaande en verhoogde entree die wordt benadrukt door een klokkenstoel, straalt het kerkgebouw op een unieke wijze allure uit. De verschillende niveaus hebben te maken met het feit dat het een verdiepingskerk betrof, een kerk waarbij de kerkzaal zich op de eerste verdieping bevond en de nevenruimtes op de begane grond. De oorspronkelijke kerktoren is door storm verwoest in 1984. Deze is vervangen door een lagere klokkenstoel.

De pelgrimskerk is in 2005 buiten gebruik gesteld waarbij het interieur is verbouwd ten behoeve van de vestiging van het Luzac College. De ruimtewerking van de kerkzaal is hierbij verloren gegaan.

De pelgrimskerk maakt onderdeel uit van het kerkenkruis Boeimeer. De wijk Boeimeer wordt namelijk door de Graaf Hendrik III laan en de Langendijk / Kortenaerlaan in 4 kwadranten opgesplitst. Het kruis dat gevormd wordt door deze straten wordt aan de vier uiteinden gemarkeerd door 4 kerken. In het noorden is dat de rooms-katholieke Petrus en Pauluskerk, die inmiddels is gesloopt en is vervangen door een kerkzaal. In het oosten is het de Doopsgezinde Kerk aan de Cimburgalaan en in het zuiden de gereformeerde Eben Haëzer kerk. In het westen is het de Pelgrimskerk.

Langendijk 50 4819 EW Breda

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Aanmelden

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven