Paul Windhausen

Personen
1903 tot 1944
Str183 nobelstraat 19830437 Str183 nobelstraat 19830437

Straatnaambord en herdenkingsplakette bij de Paul Windhausenweg

Windhausen, zoon van Paul Windhausen en Maria Wilhelmina Hilgers, kwam uit een Roermondse kunstenaarsfamilie. Hij doorliep het gymnasium van het Bisschoppelijk College in Roermond en volgde de opleiding Middelbaar Onderwijs tekenen aan de Rijksnormaalschool voor Teekenonderwijs in Amsterdam. Hij was van 1928 tot 1929 onderwijzer aan de Middelbare kunstnijverheidsschool in Maastricht. Op 1 januari 1929 werd hij benoemd tot tekenleraar aan het Onze Lieve Vrouwelyceum in Breda In 1933 richtte hij samen met Gerrit de Morée, Dio Rovers en Jan Strube de Kunstkring Breda op.

Tijdens de oorlog raakte hij met een collega-leraar van het Onze Lieve Vrouwelyceum in 1943 betrokken bij het verzet. Hij gaf leiding aan een groep verzetsmensen die na Dolle Dinsdag (op 5 september 1944) op het landgoed (thans natuurterrein) De Vloeiweide bij Rijsbergen een radiopost van de Ordedienst onderhield. Dat gebeurde in het huis van boswachter Neefs en diens gezin met vrouw en acht kinderen.

Op 4 oktober 1944 werd dit huis - waarschijnlijk door verraad - door de Duitsers overvallen, drie weken voordat Breda werd bevrijd door de Poolse 1e Pantserdivisie onder leiding van generaal Maczek (29 oktober). Bij de overval op de Post in de Vloeiweide werd de verzetsgroep aangetroffen. Er ontstond een hevig vuurgevecht. Windhausen liep naar buiten om vrije aftocht te vragen voor mevrouw Neefs en de kinderen. Vrijwel onmiddellijk werd hij neergeschoten. De zwaargewonde Windhausen werd vervolgens door een Nederlandse SS’er met een pistool doodgeschoten. Het huis werd in brand gestoken. Daarbij kwamen de vrouw van de boswachter en drie van hun kinderen in de vlammen om. Er sneuvelden zeven verzetsmensen en vijf Duitse militairen. Negen overlevenden werden meegevoerd, van wie er de andere dag op de Ginnekense schiethei acht werden terechtgesteld. Alleen de jongste werd gespaard en moest getuige zijn. De ouders van Windhausen overleefden hem niet lang want zij kwamen beide om het leven bij het bombardement van de Munsterstraat in Roermond op 11 november 1944.

Windhausen schilderde portretten, landschappen en enkele religieuze werken. Eind 2014 was in Breda’s Museum en het Stadsarchief Breda een tentoonstelling te zien.
Ieder jaar in oktober wordt de overval op de Post in de Vloeiweide herdacht met een gebedsdienst. De gemeente Breda heeft de straat waaraan het Onze Lieve Vrouwe Lyceum is gelegen naar deze verzetsstrijder genoemd, de Paul Windhausenweg. In 1952 werd aan hem postuum de Bronzen Leeuw toegekend.

Paul Windhausenweg 11, 4818 TA Breda

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Aanmelden

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven