Paul Krügerlaan en omgeving (Sportpark)

Gebieden
1952 tot heden
1732 1732

De Paul Krügerlaan in 1992. Foto: Simon Schonck, Openbare Werken gemeente Breda. (Beeldcollectie Stadsarchief Breda)

Tussen de Eerste en de Tweede Wereldoorlog deed op voorstel van de dienst Openbare Werken de zogenaamde thematische straatnaamgeving zijn intrede in Breda. Straten werden genoemd naar bloemen, bomen, vogels enzovoorts. Er moesten binnen korte tijd heel veel straten van een naam worden voorzien. Bovendien had men in deze tijd nog de illusie dat elke Bredanaar elke straat in Breda zou moeten kunnen vinden. Later ging men op voorstel van burgemeester Van Sonsbeeck ook straten noemen naar schilders, zeehelden en dichters. Het zeeheldenkwartier riep het glorierijke Hollandse verleden in herinnering.
In de jaren zestig van vorige eeuw werdthematische straatnaamgeving voor het laatst toegepast in Breda. Thematische straatnaamgeving werd in die tijd toen al beschouwd als saai en troosteloos.

1952: Driehonderd jaar Nederlandse aanwezigheid in Zuid-Afrika

Jan van Riebeeck landde op 6 april 1652 op Kaap de Goede Hoop en stichtte hier een Nederlandse kolonie. In 1952 werd dit uitgebreid gevierd door de blanke regering in Zuid-Afrika om de blanke aanwezigheid in Zuid-Afrika en de apartheid te legitimeren. Rassendiscriminatie bestond in Zuid-Afrika natuurlijk al langer, maar deze werd gestitutionaliseerd in 1948 met de Apartheidswetten.
Op 17 september 1952 kregen de straten rond de Van Riebeecklaan en de Paul Krügerlaan, als onderdeel van de thematische straatnaamgeving, namen van blanke Zuid-Afrikaners. Deze namen zijn kort en ongetwijfeld aantrekkelijker dan de namen van landbouwwerktuigen en zij vertolken een gedeelte historie van stamverwanten in Zuid-Afrika, aldus de toelichting.

Vrouwennamen

In 1980 stelde de Bredase werkgroep Rooie Vrouwen voor om in Breda straten te noemen naar vrouwen die een belangrijke rol hebben gespeeld in de Nederlandse geschiedenis, zoals Wilhelmina Drucker, Aletta Jacobs en Roosje Vos. Op 3 oktober 1980 gingen de Rooie Vrouwen tot actie over en verhingen zij de bordjes in de Paul Krerlaan en omringende straten. De Paul Krügerlaan kreeg de nieuwe naam Aletta Jacobslaan en verder werden straten genoemd naar Wilhelmina Drucker, Mina Kruseman, Moeder Neefs en Ma Ueberfeldt. Deze nieuwe straatnamen werden niet gehandhaafd. Als alternatief werden uiteindelijk in 1984 de Maria Koyenhof en omliggende straten genoemd naar vrouwen die een rol gespeeld hebben in de geschiedenis van Breda.

Literatuur

Gerard Otten, De straten van Breda (Breda, 1988).

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven