Passage Zuidpoort

Bouwwerken
1934 tot heden
Passage zuidpoort Passage zuidpoort

Passage Zuidpoort

De Passage Zuidpoort is in 1934 ontworpen door de Bredase architect Frans Mol. Met de bouw van deze moderne winkelpassage zou Breda zich kunnen meten met andere steden. Al in 1935 werd de passage geopend en is tot op heden gaaf bewaard gebleven.

Opvallend zijn de wandschilderingen die Jan Strube voor de Passage maakte. Aan de zijde van de Dr. Van Mierlostraat, onder het wapen van Breda, drie vrouwen die de welvaart symboliseren. Aan de zijde van de Ginnekenstraat vaart een schip met de naam De Welvaart Breda binnen. Aan de linkerzijde staat de bevolking van Breda, aan de rechterzijde staan de notabelen. De man met de rol papier in de hand is de bouwondernemer Van Poppel.In ambstkostuum de toenmalige burgemeester Van Sonsbeeck, die staat te praten met een jongere man: Frans Mol.

Frans Mol was als architect een belangrijk voorvechter voor het behoud van het historische schoon in Breda. Zo was hij lid van de Commissie voor de restauratie van de Grote Toren de Monumentencommissie. Behalve dat hij vele gebouwen in Breda heeft neergezet, is hij onder andere ook verantwoordelijk geweest voor de restauraties van de Sint Joostkapel aan de Ginnekenstraat en het pand tegen de Grote Kerk aan waar tegenwoordig Cafe De Kleine Wereld in is gevestigd

Passage Zuidpoort 1 - 11, 4811 NT Breda

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Aanmelden

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven