oude ingang begraafplaats Haagveld

Bouwwerken
1932 tot heden
  •  

Aan de Haagweg ligt de oude ingang van de protestantse begraafplaats Haagveld. Het poortgebouw met de aula werd in 1932 ontworpen door het bekende Bredase architectenbureau Korteweg en Verwoerd. De aula huisvest tegenwoordig het Princenhaags Museum.

Onder invloed van de Fransen veranderden in de negentiende eeuw de opvattingen over begraven in steden en kerken. Daarom ging men op zoek naar begraafplaatsen buiten de stad.

Op de katholieke begraafplaats Zuylen uit 1826, werden in eerste instantie ook protestanten begraven. Omdat men dit onwenselijk vond, werd er door de protestanten een eigen begraafplaats naast het katholieke Zuylen aangelegd. In de jaren tachtig kreeg deze begraafplaats de naam Haagveld, omdat het oorspronkelijke Protestantse Begraafplaats Zuilen voor nog al wat verwarring zorgde. 

Op deze begraafplaats zijn vele oude, bekende graven en grafmonumenten te vinden zoals die van Cornelis Wouter Nahuys Heer van Burgst, familie van Vincent van Gogh en van de Bourbons uit Frankrijk. In maart 2010 is het imposante 2.40 m hoge gietijzeren grafmonument van Nahuys teruggeplaatst nadat het door smederij Fopma uit Harlingen werd gerestaureerd. 

Zoals iedere begraafplaats heeft ook Haagveld een baarhuisje. In dit gebouwtje werden de overledenen opgebaard tot aan de begrafenis. Het gerestaureerde baarhuisje is toegankelijk tijdens Open Monumentendag.

Ook interessant

Haagweg (Princenhage)
Haagweg (Princenhage) 1400 tot heden
Sommige straten buiten het oude centrum kunnen we aanduiden als oude l...
Gebieden
Grafmonumenten op Zuylen
In respectievelijk 1826 en 1829 werden aan de Haagweg op Zuylen de kat...
Voorwerpen
Begraven in steden verboden
Vanaf 1 januari 1829 was het verboden te begraven in de steden. Al in ...
Gebeurtenissen

Locatie

Haagweg 334, 4813 XE Breda

Deel dit artikel

Facebook Twitter

Handige links

Nieuwsbrief