Opgraving Wildhage 3 2006

Archeologie
1300 tot 1824
Br12006 2 Br12006 2

Archeologisch onderzoek aan de Wildhage

Br12006 x Br12006 x

Locatie Archeologisch onderzoek

/

Nadat de negentiende eeuwse boerderij aan de Wildhage 3 was gesloopt, is er in de zomer van 2006 archeologisch onderzoek op het terrein uitgevoerd.

Het terrein lag aan de middeleeuwse verbindingsweg tussen Breda en Oosterhout. Bovendien lagen volgens Leenders hier linies uit de tijd van de belegering van Breda tijdens de Tachtigjarige oorlog. Tijdens het archeologisch onderzoek is onder andere een waterput opgebouwd uit heideplaggen aangetroffen. Het gebruik van heide plaggen hiervoor was een gangbare vanaf de dertiende eeuw tot in de achttiende eeuw.

Verder werden er karrensporen aangetroffen, min of meer parallel met de huidige straat. In het verleden waren wegen vaak niet bestraat en naar gelang het weer (drassige bodem) liepen er verschillende routes met karresporen naast elkaar. Later heeft men vaak van één zo'n spoor de definitieve weg gemaakt. Daarom kan het voorkomen dat er karresporen naast de weg worden aangetroffen.

Tijdens het onderzoek is ook een brede greppel aangetroffen die mogelijk tot één van de linies uit de Tachtigjarige oorlog kan hebben behoord.

Wildhage 3, 4847 CS Teteringen

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Aanmelden
Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven