Opgraving Ridderstraat 7 1991

Archeologie
1350 tot heden
  •  

Tijdens de verbouwing van Ridderstraat 7-9 kon in het voorjaar van 1991 een drietal proefputten worden aangelegd in de leegstaande winkelruimte. Dit leidde tot de verrassende vondst van veertiende en vijftiende eeuws muurwerk, leemvloeren en een brandlaag. Ook de zijgevels van het pand bestonden uit laatmiddeleeuws muurwerk. Er werden minimaal uit twee bouwfasen brandmuren (een dwarsmuur die de zaalruimte in tweeën deelde) aangetroffen met sporen van haarden en de bijbehorende stookvloeren. Onder het pand is een monumentale kelder aanwezig met een centrale kolom en een viertal kruisribgewelven.
Het pand dat op een zeker moment gesplitst is had oorspronkelijk een afmeting van 22.5 x 9 meter waarbij moerbalken de gehele breedte overspanden. Datering van de kelder en delen van het opgaand muurwerk is zeker 15e eeuw maar kan ook nog 14e eeuws zijn.

BR-40-91_topo.jpg BR-40-91_1824.jpg
De opgraving op de huidige topografie en op het kadastraal minuutplan van 1824

De Ridderstraat, van oorsprong de Sandstraete geheten, leidt over het hoogste punt van het Bredase centrum en was een onderdeel van de vroegste oost-west route. De stadsbrand van 1534, enkele huizen verder uitgebroken, heeft klaarblijkelijk dit pand niet geheel verwoest.

BR-40-91_2.jpg BR-40-91_1.jpgLinks de opgravingsputjes op begane grond niveau. Rechts een van de wandkolommen van het kruisribgewelf in de kelder.

Ook interessant

Sint Janstraat (Centrum)
Sint Janstraat (Centrum) 1100 tot heden
De St. Janstraat (geen echte winkelstraat) heeft toch leuke winkeltjes...
Gebieden
Ridderstraat (Centrum)
Ridderstraat (Centrum) 1100 tot heden
De Ridderstraat is een belangrijke winkelstraat in het hart van Breda....
Gebieden
Herberg van de Heer
Herberg van de Heer 1350 tot 1514
Tussen het kasteel en de kerk bevond zich de Herberg van de Heer, late...
Bouwwerken

Locatie

Deel dit artikel

Facebook Twitter

Nieuwsbrief