Nieuwstraat (Teteringen)

Gebieden
1948 tot heden
  • De Nieuwstraat in Teteringen. (bron: Google Streetview)  

De Nieuwstraat is een van de eerste straten die in de twintigste eeuw in het dorp Teteringen werd aangelegd. Op 22 november 1948 besloot de gemeenteraad van Teteringen de nieuw aangelegde zijstraat van de Poststraat de naam van Nieuwstraat te geven.

Huisnummering

In verband met de invoering van een nieuwe belasting, de verponding, in 1806 moesten alle huizen in de dorpen in heel Nederland worden voorzien van een nummer. Teteringen gaf zijn wijken letters en nummerde de huizen per wijk. Op den duur werd in Nederland een nieuw systeem van huisnummering ingevoerd: de huizen werden genummerd per straat, met de even nummers aan de ene zijde en de oneven nummers aan de andere.
In 1948 kreeg dus de nieuw aangelegde straat in het dorp Teteringen de sprekende naam Nieuwstraat. Deze straat en enkele andere straten in het dorp, de Hoolstraat (de hoofdstraat van het dorp) en de Poststraat kregen nieuwe huisnummers zonder wijkletter met even en oneven nummers. Op 3 juni 1953 kregen de nieuw aangelegde Gouwstraat en Pieter van Ginnekenstraat hun namen en werden ook deze straten van huisnummers volgens het nieuwe systeem voorzien. Het oude systeem was dus al ontspoord en op 1 september 1953 besloot de gemeenteraad dan ook in de rest van Teteringen nieuwe huisnummers in te voeren en straatnamen vast te stellen.

Literatuur

Gerard Otten, De huisnummering in de huidige gemeente Breda, in Jaarboek de Oranjeboom LXV (2012).


Ook interessant

Straatnamen Teteringen
Straatnamen Teteringen 1500 tot heden
Tot 1795 behoorde het dorp Teteringen tot de jurisdictie van de stad B...
Gebieden
Pius XII-straat (Teteringen)
Paus Pius XII, hoofd van de rooms-katholieke kerk, overleed op 9 oktob...
Gebieden
Sint Josephstraat  (Teteringen)
Vanouds maakte deze straat deel uit van de Heistraat, de voormalige gr...
Gebieden

Locatie

Deel dit artikel

Facebook Twitter

Nieuwsbrief