Nieuwe Dijkje (Teteringen)

Gebieden
1200 tot heden
1025 1025

Het Nieuwe Dijkje, een ontsluitingsweggetje in de Lage Vucht. Op de achtergrond de kerktoren van Teteringen. (bron: Google Streetview)

Het Nieuwe Dijkje is een zandweg in de Lage Vucht tussen de Zwarte Dijk en het Moerdijkje. Een straat die de Nieuwstraat heet, is meestal een oude straat en zo ook zal een dijkje, dat het Nieuwe Dijkje heet, wel oud zijn. De historisch-geograaf Karel Leenders noemt het Nieuwe Dijkje een verbindingsweg en een beemdenweg. Een beemdenweg leidt naar de beemden en loopt meestal dood. Het Nieuwe Dijkje was tevens onderdeel van het voetpad van Breda naar Geertruidenberg. Zie verder onder Bergse Pad (Teteringen). Zo zijn er meer wegen met een meervoudige functie. Bovendien functioneren ook doorgaande wegen deels als lokale wegen. Veel van deze wegen hebben een niet nader te bepalen middeleeuwse ouderdom, aldus Leenders.

Naamgeving

Op het minuutplan van het kadaster van 1824 van Teteringen heet de weg het Nieuwe Dijkje en in de wegenlegger van de gemeente Teteringen van 1951 het Nieuwdijkje. Op de huidige plattegronden staat het weggetje aangeduid als het Nieuwe Dijkje.
De toponymist Chr. Buiks noteerde de naam Nieuwendijk uit de volksmond. Nieuw in vergelijking met de veel oudere Zwartendijk of het Moerdijkje. Volgens hem is deze identiek met de Muldersdijk of de Lange Dijk. De naam Muldersdijk (in de volksmond) hangt samen met de familie Mulders, die hier eigendommen had liggen.

Literatuur

Chr. Buiks, Toponiemen van Teteringen (z.p., 1990).
K.A.H.W. Leenders, Cultuurhistorische landschapsinventarisatie gemeente Breda (Breda, 2006). ErfgoedRapport Breda, nummer 1.

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Aanmelden

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Idee├źn?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven