Nieuwe achtervleugel stadhuis

Bouwwerken
1925
Nieuwe Nieuwe

Nieuwe achtervleugel stadhuis

In de negentiende eeuw kampte het stadsbestuur met ernstig ruimtegebrek. Dankzij een fors legaat kreeg het bestuur in 1924 de mogelijkheid om het stadhuis uit te breiden. De architect W.J. Hanrath was verantwoordelijk voor het ontwerp. Hiervoor moesten enkele zeventiende-eeuwse gebouwen worden gesloopt. Het Stedelijk Museum Breda bezit nog bouwfragmenten van deze bijzonder rijk gedetailleerde aanbouwen.

De uitbreiding van het stadhuis bestaat uit drie zelfstandige vleugels in traditionalistische stijl met expressionistische elementen. In de nieuwe vleugels werden onder andere de raadszaal met een opengewerkte kap, een conciërgewoning, een trouwzaal en het stadsarchief ondergebracht. Het stadsarchief is inmiddels verplaatst naar de Chassékazerne.

Onderdeel van het ontwerp van Hanrath is het op het midden van het Stadserf geplaatste beeldje van Adriaan van Bergen, de schipper van het turfschip waarmee in 1590 Breda veroverd werd op de Spanjaarden.

De gebrandschilderde ramen in het stadhuis van Breda

De gebrandschilderde ramen in het stadhuis van Breda zijn vervaardigd in de periode 1926-1927 en volgen de traditie om raadhuizen te sieren met afbeeldingen uit het glorierijke verleden van de stad en afbeeldingen die moeten aansporen tot een goed bestuur.

De glazenier Joep Nicolas werd in 1897 geboren in Roermond en kwam uit een glazeniersfamilie. Hij genoot zijn opleiding in Freiburg en Amsterdam. Joep Nicolas kan worden beschouwd als een van de grootste glazeniers van zijn tijd. Met zijn Sint Maartensvenster uit 1925 breekt hij met de neogotische traditie. Hij maakte vele gebrandschilderde ramen voor kerken en overheidsgebouwen, waaronder ook het raadhuis van Hilversum van Dudok.

De gebrandschilderde ramen van de raadszaal tonen belangrijke gebeurtenissen uit de geschiedenis van de stad:

- Het wonder van het miraculeus sacrament van de Niervaart in 1499 waarmee Breda een bedevaartsstad wordt.

- Het beleg van Spinola in 1624.

- De Vrede van Breda wordt gesloten tussen de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden en Engeland, waarbij, nu heel actueel, Nieuw-Amsterdam werd geruild voor Suriname.
De volgende landen waren bij het sluiten van de vrede aanwezig: Engeland (rozen), Denemarken (olifant), Frankrijk (lelie), Nederland (leeuw).

In het trappenhuis bevinden zich ramen met de wapens van de oude baronie van Breda en personificaties van de zes deugden voor een goed bestuur. Deze zes deugden wijken deels af van de gebruikelijke 7 deugden.

MON00010176 Stadhuis Joep Nicolas glas in lood Prudentia
MON00010176 Stadhuis Joep Nicolas glas in lood Sapientia
MON00010176 Stadhuis Joep Nicolas glas in lood Magnanimitas
MON00010176 Stadhuis Joep Nicolas glas in lood Intrepiditas
MON00010176 Stadhuis Joep Nicolas glas in lood Justitia
MON00010176 Stadhuis Joep Nicolas glas in lood Caritas
Prudentia - voorzichtigheid: de moeder die het kind beschermt tegen een slang. Sapientia - wijsheid: met een spiegel als symbool voor zelfreflectie en een Hoorn des Overvloeds die wordt dichtgehouden. Magnanimitas - grootmoedigheid: er wordt voedsel uitgereikt aan mens en dier. Intrepiditas - onverschrokkenheid: een grote hond/wolf (het kwaad) wordt bevochten. Justitia - rechtvaardigheid. Caritas - (naasten)liefde.
Grote Markt 38, 4811 XS Breda

Audio fragmenten

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Aanmelden

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven