Nieuwe achtervleugel stadhuis

Bouwwerken
1925
Nieuwe Nieuwe

Nieuwe achtervleugel stadhuis

Al in de negentiende eeuw kampte het stadsbestuur met ernstig ruimtegebrek. Dankzij een fors legaat kreeg het bestuur in 1924 de mogelijkheid om het stadhuis uit te breiden. De architect W.J. Hanrath was verantwoordelijk voor het ontwerp. Hiervoor moeten enkele zeventiende-eeuwse gebouwen worden gesloopt. Breda's Museum bezit nog bouwfragmenten van deze bijzonder rijk gedetailleerde aanbouwen. De uitbreiding van het raadhuis bestaat uit drie zelfstandige vleugels in traditionalistische stijl met expressionistische elementen. In de nieuwe vleugels werden onder andere de raadszaal met een opengewerkte kap, een conciƫrgewoning, een trouwzaal en het stadsarchief ondergebracht.

Onderdeel van het ontwerp van Hanrath is het op het midden van het Stadserf geplaatste beeldje van Adriaan van Bergen, de schipper van het turfschip waarmee in 1590 Breda veroverd werd op de Spanjaarden.

De gebrandschilderde ramen in het stadhuis van Breda

De glazenier Joep Nicolas is in 1897 geboren in Roermond en kwam uit een glazeniersfamilie. Hij genoot zijn opleiding in Freiburg en Amsterdam. Joep Nicolas kan worden beschouwd als een van de grootste glazeniers van zijn tijd. Met zijn Sint Maartensvenster uit 1925 breekt hij met de neogotische traditie. Hij maakte vele gebrandschilderde ramen voor kerken en overheidsgebouwen, waaronder ook het raadhuis van Hilversum van Dudok.

De gebrandschilderde ramen in het stadhuis van Breda zijn vervaardigd in de periode 1926-1927 en volgen de traditie om raadhuizen te sieren met afbeeldingen uit het glorierijke verleden van de stad en afbeeldingen die moeten aansporen tot een goed bestuur.

In het trappenhuis bevinden zich ramen met de wapens van de oude baronie van Breda en personificaties van de zes deugden voor een goed bestuur:

-magnaninitas
grootmoedigheid: er wordt voedsel uitgereikt aan mens en dier

-sapientia
wijsheid: met een spiegel als symbool voor zelfreflectie en een Hoorn des Overvloeds die wordt dichtgehouden

-prudentia
voorzichtigheid: de moeder die het kind beschermt tegen een slang

-intrepiditas
onverschrokkenheid: een grote hond/wolf (het kwaad) wordt bevochten

-justitia
rechtvaardigheid

-caritas
(naasten)liefde

Deze zes deugden wijken deels af van de gebruikelijke 7 deugden.

De gebrandschilderde ramen van de raadszaal tonen belangrijke gebeurtenissen uit de geschiedenis van de stad.

Aan de zuidkant drie vensters met de volgende allegorische afbeeldingen:

-Het wonder van het miraculeus sacrament van de Niervaart in 1499 waarmee Breda een bedevaartsstad wordt.

-Het beleg van Spinola in 1624.

-De Vrede van Breda wordt gesloten tussen de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden en Engeland, waarbij, nu heel actueel, Nieuw-Amsterdam werd geruild voor Suriname.

De volgende landen waren bij het sluiten van de vrede aanwezig: Engeland (rozen), Denemarken (olifant), Frankrijk (lelie), Nederland (leeuw).

Grote Markt 38, 4811 XS Breda

Audio fragmenten

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeƫn?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven