Moerdijkse Postbaan (Lies)

Gebieden
1800 tot heden
  • Het kapelletje aan de Moerdijkse Postbaan ten zuiden van het Liesbos. Foto: Simon Schonck, 1993. (Beeldbank Stadsarchief Breda)  

Sommige mensen menen dat een zandweg, als hij de Oude Dit-of-dat-baan heet, dan meteen uit de middeleeuwen stamt. Niets is minder waar. Een bewijs daarvoor is de Moerdijkse Postbaan op de bij het Liesbos, op de gemeentegrens van Breda en Etten-Leur en de Postbaan bij Prinsenbeek.

Postroute

Tot 1809 liep de postroute van Antwerpen naar Moerdijk via Achterbroek, de Posthoorn bij Rucphen, de Kruisstraat bij Hoeven, het Lamgatse- of Antwerpseveer over de rivier de Mark en Zevenbergen. Bij het voormalige Lamgatseveer ligt nu een fraaie fietsbrug. Gedeelten van deze route zijn nu fietspaden over de hei, zodat deze oude postbaan nu een geschikte recreatieve fietsroute is van Moerdijk naar Antwerpen.

In 1809 werd de postroute verlegd via Lage Zwaluwe, Breda en Zundert. Breda was echter nog een vestingstad en de poorten werden elke avond gesloten. Postiljons (postruiters) en postkoetsen konden dan ook s avonds en s nachts de stad niet passeren. Er werd daarom, aldus Van den Brink, voorgesteld een route buiten de stad om, langs Princenhage te leggen. Blijkens de namen Moerdijkse Postbaan en Postbaan (Prinsenbeek) is deze route inderdaad in gebruik geweest, maar we hebben geen enkel positief bewijs. De route liep blijkbaar vanaf Zundert en Rijsbergen via het Hellegat, de Moerdijkse Postbaan, de Leursebaan, de Zanddreef, de Schutsestraat, de Postbaan (Prinsenbeek), de grintweg (Haagse Beemden) en de Nieuwveerweg naar het Nieuw Veer over de rivier de Mark. Op de hoek van de Grintweg en de Kluisstraat wordt in 1815 de herberg de Hollandse Post vermeld.

Naamgeving

De Postbaan in Prinsenbeek wordt op de kaarten van het Hollands kadaster van 1809 de Nieuwe Postbaan genoemd. Op het minuutplan van het kadaster van 1824 van Princenhage heet de huidige Moerdijkse Postbaan al de Oude Postbaan van Antwerpen naar de Moerdijk.
In de legger van openbare wegen (een register van openbare wegen) van 1870 heet de Moerdijkse Postbaan de Oude Postbaan of Oude Antwerpse Postbaan en in die van 1878 weer de Oude Postbaan van Antwerpen naar den Moerdijk. In 1939 wordt hij aangeduid als de Oude Postbaan. Na de annexatie van 1942 kreeg de Moerdijkse Postbaan zijn huidige naam.

Literatuur

E.A.B.J. ten Brink, Geschiedenis van het Nederlandse Postwezen 1795-1810, het ontstaan van een rijksdienst onder de Bataafsche Republiek en het Koninkrijk Holland (s-Gravenhage, 1950).
E.A.B.J. ten Brink,Postritten en postroutes via West-Brabant in de Bataafse en de Franse tijd, in Varia historica Brabantica, Deel 1 (1962).
Chr. Buiks,Veldnamen in de voormalige gemeente Princenhage (Breda, nog uit te geven).
Gerard Otten, De straten van Breda (Breda, 1988).
C. Overvoorde, Geschiedenis van het postwezen in Nederland vr 1795 met de voornaamste verbindingen met het buitenland (Leiden, 1902).

Ook interessant

Ettensdreefje (Liesbos)
Ettensdreefje (Liesbos) 1700 tot heden
Het Ettensdreefje is de ongeveer oost west lopende dreef in het ...
Gebieden
Dreefnamen Liesbos
Dreefnamen Liesbos 1200 tot heden
In het Liesbos, Mastbos, Ulvenhoutse Bos, Chaambos en het Sint Annabos...
Gebieden
Postillonstraat (Princenhage)
In 1930 werd de Heuvelstraat ingrijpend gereconstrueerd. Daarbij kwam ...
Gebieden
Nieuwveerweg, 'Veerseweg' (Prinsenbeek)
Vanuit Beek kon men in het verleden naar het noorden reizen via de hui...
Gebieden
Grintweg (Haagse Beemden)
Grintweg (Haagse Beemden) 1650 tot heden
De Grintweg in de Haagse Beemden maakte voorheen deel uit van de ...
Gebieden
Postbaan (Prinsenbeek)
Postbaan (Prinsenbeek) 1500 tot heden
Sommige mensen menen dat een zandweg, als hij de Oude Dit-of-dat-baan ...
Gebieden
Het Liesbos
Het Liesbos wordt voor het eerst vermeld in een oorkonde van Hendrik V...
Gebieden

Locatie

Deel dit artikel

Facebook Twitter

Nieuwsbrief