Merodelaan (Haagse Beemden)

Gebieden
1977 tot heden
1462 1462

De Merodelaan, slingerend tussen de Emerparklaan en Gageldonk

Deze weg is in 1977 niet genoemd naar de beeldschone Cléo de Mérode, maar naar het Zuid-Nederlandse adellijk geslacht van de Merodes, sinds 1759 eigenaar van Gageldonk. De laatste Merode die eigenaar was, was Maria Ghislaine, gravin van Mérode, gehuwd met Antonius Franciscus, prins en hertog van Arenberg. Na haar overlijden in 1912 ging de voormalige heerlijkheid over in handen van Johannes Baptistus Engelbertus Maria, prins en hertog van Arenberg. Na zijn overlijden in 1917 gingen zijn weduwe en kinderen over tot publieke verkoop van hun grondbezit in Princenhage, aldus Herman Dirven.

Cloé de Mérode

Cloé de Mérode (Parijs, 1875 - Parijs, 1966) was een Franse variété-danseres en ballerina. Zij gold als een van de bekendste vrouwen uit de Belle Époque. De precieze afkomst van haar is onzeker. Behalve door haar danskunsten viel ze op door haar schoonheid. Ze had aanzienlijke invloed op de mode en met name de haardracht in haar tijd. In 1896 zag de Belgische koning Leopold II een dansuitvoering van De Mérode en raakte volledig van haar in de ban. Al snel ging de roddel (door haarzelf altijd ontkend) dat de 22-jarige Cloé de maïtresse zou zijn van de 61-jarige Leopold. Ze stierf in 1966 te Parijs op 91-jarige leeftijd en werd begraven op Père-Lachaise.

Literatuur

Herman Dirven, De gebouwen op het grondgebied van de vroegere heerlijkheid Gageldonk Hambroek van 1800 tot heden, in Hage nummer 22, mei 1978.
Gerard Otten, De straten van Breda

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Aanmelden

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven