Louise Stratenus

Personen
1852 tot 1908
54bc7ae4e46df7761a9bf9e49d190ed7 54bc7ae4e46df7761a9bf9e49d190ed7

Louise Stratenus (1852-1908) (Beeldcollectie Stadsarchief Breda)

Schrijfster

Louise Stratenus is in Zeist geboren in 1852. Op vijfentwintigjarige leeftijd kwam zij naar Breda. Zij was een hoogbegaafde, ontwikkelde en bereisde schrijfster, die uitstekend de moderne talen beheerste. Zij heeft vele romans, novellen, gedichten en toneelstukken geschreven en vertaald, waarvan er enkele in Breda en omgeving spelen en gebruikte veel pseudoniemen.

Lesbische verhouding?

Toen zij dertig was, ging zij over tot het katholicisme, tot vreugde van de katholieke emancipator Jozef Alberdingk Thijm, schrijver en vader van de vermaarde Lodewijk van Deyssel. Louise Stratenus was de intieme vriendin van Catharina Alberdingk Thijm. Met deze boezemvriendin woonde Louise ruim tien jaar samen, afwisselend in Londen, Parijs, Brussel en Amsterdam. De vraag is hoe wij tegenwoordig deze relatie zouden beschrijven. Het idee van een lichamelijke relatie tussen twee vrouwen was in de preutse Victoriaanse tijd iets waaraan men liever niet dacht. Anderzijds was het in die tijd helemaal niet raar dat twee vrouwen samenwoonden om zo van een bescheiden inkomen toch rond te kunnen komen in overeenstemming met de stand waartoe men zich rekende.

Lindendaal

Louise verhuisde in 1887 met haar moeder naar Princenhage (Haagsemarkt 22). In 1890 verscheen van haar hand de roman ‘Lindendaal’. Lindendaal is in werkelijkheid het landgoed Bosdal, gelegen onder Prinsenbeek, toen gemeente Princenhage. Even daarvoor, in 1889, was in Londen de roman 'A summer in a Dutch country house' verschenen van de schrijfster Mrs. A. Traherne. Ook in deze roman komt het buitenhuis Lindendaal voor. Behalve het landgoed Bosdal zien we ook het landgoed Zoutland terug in beide romans.

Grafsteen

Louise overleed in Princenhage in 1908 en ligt begraven op de protestantse begraafplaats Zuilen. Haar grafsteen is onlangs gerestaureerd. In 1986 kreeg zij een straat in de Haagse Beemden naar zich genoemd. Voor zover bekend is dit de enige straatnaam in Breda die verwijst naar iemand die uitdrukkelijk lesbisch was.

Literatuur
T. Boon-Corthals, Schrijvers achterna, een literaire wandeling door Breda (Breda, 1989).
T. Boon-Corthals, T. van Miert, T. en F. Wetzels, Louise Stratenus, 1852-1908, een negentiende-eeuwse schrijfster in de ban van het pseudoniem (Breda, 1992).
Gerard Otten, ‘Het landgoed Zoutland bij Princenhage in de negentiende en twintigste eeuw’, in Engelbrecht van Nassau, jaargang 1997, nummer 4.
Harry G.M. Prick, In de zekerheid van eigen heerlijkheid, Het leven van Lodewijk van Deyssel tot 1890 (z.p., 1997).
Louise Stratenus, Lindendaal (Arnhem, 1890).

Haagsemarkt 22

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Aanmelden

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven