Leeuwerikstraat en vogelbuurt (Belcrum)

Gebieden
1927 tot heden
1641 1641

De Leeuwerikstraat in 1932. Foto: A. Klitsch. (Beeldcollectie Stadsarchief Breda)

Tussen de Eerste en de Tweede Wereldoorlog deed op voorstel van de dienst Openbare Werken de zogenaamde thematische straatnaamgeving zijn intrede in Breda. Straten werden genoemd naar bloemen, bomen, vogels enzovoorts. Er moesten binnen korte tijd heel veel straten van een naam worden voorzien. Bovendien had men in deze tijd nog de illusie dat elke Bredanaar elke straat in Breda zou moeten kunnen vinden. Later ging men op voorstel van burgemeester Van Sonsbeeck ook straten noemen naar schilders, zeehelden en dichters. Het zeeheldenkwartier riep het glorierijke Hollandse verleden in herinnering.
In de jaren '60 van de vorige eeuw is thematische straatnaamgeving voor het laatst in Breda toegepast.

Vogelnamen in de Belcrum

Op voorstel van de directeur van Openbare werken werden vanaf 1927 de straten in de Belcrum genoemd naar vogels, ter herdenking aan de vele vogels die, als gevolg van de werkzaamheden in de Belcrumpolder, hun verblijfplaats zagen verdwijnen.

Literatuur

Gerard Otten, De straten van Breda (Breda, 1988).
Gerard Otten, De wijken in Breda uit de jaren twintig en dertig: een toekomstig Beschermd Stadsgezicht?, in Engelbrecht van Nassau, jaargang 2001, nummers 2 en 3.

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Aanmelden
Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Idee├źn?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven