Landgoed Vrederust

Gebieden
1650 tot heden
1602 1602

Zicht op het landhuis Vrederust aan de Overakkerstraat 90-92. Foto: Jan Pel, 1930 (Beeldcollectie Stadsarchief Breda)

Het landgoed bestond oorspronkelijk uit een aan het einde van de zeventiende eeuw of eerder gestichte boerderij. In 1748 blijkt daar een visvijver bij te liggen en in 1768 was er aan de boerderij een herenhuis gebouwd. Tussen 1778-1792 werd het geheel herbouwd en voorzien van een korte op de Bredase toren gerichte met beuken beplante torendreef. Het is gebouwd in een laat 18de-eeuwse timmermansstijl. Huis 'Vrederust' is een rijksmonument.

Brekelmans (1960) geeft een beschrijving van de interne configuratie van het pand: "Het is een groot rechthoekig gebouw, met een voorgevel van 18 m en een diepte van 10 meter. Het heeft een.uitgebouwde keuken en een rechthoekige aanbouw, die vroeger als stalling en koetsierswoning diende. Prachtig is het met vele bomen beplante park, waarin oorspronkelijk drie visvijvers lagen.
De woning bestaat uit twee verdiepingen. De parterre heeft links van de lange gang twee vertrekken aan de voorzijde en een grote zaal aan de achterzijde. Rechts van de gang ligt een grote kamer, daarachter vroeger de keuken, thans veranderd in trappenhuis. Boven wordt het huis in de breedte doorsneden door een lange gang, waarlangs zich zeer ruime slaapvertrekken bevinden."

In 1960 is het pand ingrijpend verbouwd om dienst te kunnen doen als kantoorpand.

Literatuur

F.A. Brekelmans, De buitenplaats Vrederust te Ginneken, woonplaats van katholieke emancipatoren, in Jaarboek de Oranjeboom XIII (1960).
Karel A.H.W. Leenders, Het landgoederenlandschap rond Breda, in Jaarboek de Oranjeboom LII (1999).
K.A.H.W. Leenders, Cultuurhistorische landschapsinventarisatie gemeente Breda (Breda, 2006). ErfgoedRapport Breda, nummer 1.

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven