Kluisstraat (Bavel)

Gebieden
1963 tot heden
STR299 Kluisstraat ng t134 STR299 Kluisstraat ng t134

De Kluisstraat als zijpad van de Seminarieweg omstreeks 1966. (foto: A.A.M.Th. Kanters, coll. Stadsarchief Breda, id. NG-t134)

De Kluisstraat in Bavel behoort tot de buurtschap IJpelaar. Er is in de gemeente Breda ook een Kluisstraat in het noorden van de Haagse Beemden. De straat is door de aanleg van de A27 in tweeën gedeeld maar heten allebei nog steeds Kluisstraat.

Karel Leenders duidt de Kluisstraat aan als een gehuchtstraat. Een gehuchtstraat is de verbinding tussen boerderijen die samen een gehucht vormen. Veel van deze wegen hebben een niet nader te bepalen middeleeuwse ouderdom. De toponymist Chr. Buiks zegt dat de Kluisstraat niet in de buurt ligt van een bekend perceel met de naam Kluis. Mogelijk is de straat toch naar een dergelijk perceel genoemd. ‘Kluis’ is meestal de naam van een stuk land dat door wallen is omgeven. De naam bevat hetzelfde basisbegrip als ‘klooster’.

Literatuur

Chr. Buiks, Veldnamen in de voormalige gemeente Ginneken en Bavel (Nieuw-Ginneken, 1983-1988). Deel 2 en 3, Bavel, Kerkeind en IJpelaar 1 en 2 (1983).

A.W. Jansen, Straatnamen voormalige gemeente Nieuw-Ginneken (Nieuw-Ginneken, 1997).

K.A.H.W. Leenders, Cultuurhistorische landschapsinventarisatie gemeente Breda (Breda, 2006). ErfgoedRapport Breda, nummer 1

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Aanmelden

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven