Kloosterstraat (Bavel)

Gebieden
1500 tot heden
1190 1190

Het Brigidaklooster aan de Kloosterstraat in Bavel met op de voorgrond zuster Arnoldine, 1995. Foto: Stadsarchief Breda, coll. Johan van Gurp.

De historisch-geograaf Karel Leenders duidt de Kloosterstraat in Bavel aan als een weg met een niet nader te bepalen middeleeuwse ouderdom. De naam Kloosterstraat werd pas gegeven in 1947. Het nog bestaande klooster (Kloosterstraat 5) werd ontworpen in 1923 door de bekende architect, de benedictijn Dom Paul Bellot (Parijs, 1876 Montreal, 1944). Dom Bellot bouwde in verschillende landen in een expressionistische bouwstijl, voornamelijk abdijen en kerken. Zijn bekendste werk in de buurt van Breda is de Paulusabdij in Oosterhout uit 1906. In 1923 werd het klooster in de Kloosterstraat ingewijd en betrokken door de Zusters Franciscanessen van Roosendaal. In 1930 kwam er een rooms-katholieke meisjesschool bij het klooster. In 1996 werd het klooster verbouwd tot gemeenschapshuis. De oude Sint Brigidaschool werd afgebroken.

Literatuur

A.W. Jansen, Straatnamen voormalige gemeente Nieuw-Ginneken (Nieuw-Ginneken, 1997).
K.A.H.W. Leenders, Cultuurhistorische landschapsinventarisatie gemeente Breda (Breda, 2006). ErfgoedRapport Breda, nummer 1.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Paul_Bellot
http://members.home.nl/aaluka/nl/indexnl.htm

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Aanmelden

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Idee├źn?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven