Kantoorgebouw Stokvis

Bouwwerken
1947 tot heden
  • Stokvis  

De Belcrumweg is nu een belangrijke en drukke weg van het centrum naar de noordelijke rondweg. Het is nauwelijks voor te stellen maar tot 1969 was deze verbinding er niet. 
Op de hoek Belcrumweg-Speehuislaan staan nu nog het kantoorpand van R.S. Stokvis en Zonen en twee bijbehorende loodsen met de nummers 4 en 5 op de gevel. Loods 1, 2 en 3 stonden oorspronkelijk aan de overzijde van de weg. Toen deze gesloopt werden kon de gemeente in 1979 de Belcrumweg met de Speelhuislaan verbinden. Daartoe werd ook nog een stuk van de Belcrumhaven gedempt. Ook werd de portiersloge aan de rechterzijde van het kantoorpand ingekort. 
Het kantoorpand en de drie eerste loodsen zijn rond 1947 gebouwd. Loods 4 en 5 stammen uit 1955. Het ontwerp is van de architect H. Geistdorfer, die ook verantwoordelijk was voor het hoofdgebouw van R.S. Stokvis en Zonen in Rotterdam. De loodsen zijn gerealiseerd door het Bredase bedrijf Internationale Gewapend-beton Bouw (IGB) en bestaan uit zware betonspanten met bakstenen gevels. 
R.S. Stokvis en Zonen had in heel Nederland filialen. Oorspronkelijk handelde het bedrijf in ijzerwaren, maar later gingen ze ook consumentengoederen zoals de Solex-bromfiets, de Union-fiets en de Erres-radio verkopen.

Ook interessant

Speelhuislaan (Belcrum)
Speelhuislaan (Belcrum) 1612 tot heden
De historisch-geograaf Karel Leenders zegt dat er rond Breda sprake is...
Gebieden

Locatie

Speelhuislaan 155, 4815 CD Breda

Deel dit artikel

Facebook Twitter

Nieuwsbrief