Kalishoek (Ginneken)

Gebieden
1600 tot heden
  • De Kalishoek in 1956, vóór de gedeeltelijke afbraak van de straat. Foto: Firma Schreurs. (Beeldcollectie Stadsarchief Breda)  

De Kalishoek is een kort straatje in Ginneken tussen de Ginnekenweg en de Rozenlaan. De oorspronkelijke betekenis van deze straatnaam is zoiets als arme buurt, net zoals Duivelshoek. De huidige bewoners zullen zich van deze betekenis niets aantrekken, veronderstellen wij.
De toponymist Chr. Buiks vond Calishoeck vermeld in 1681, 1744 en 1749, Calishoek in 1749, 1761 en 1804 en Kaleshoek in 1835. Volgens de historicus F.A. Brekelmans komt de naam Kalishoek (met varianten) veel voor. Men kent de naam in Zevenbergen, Oudenbosch, Nootdorp bij Delft,.De Meestraat te Brugge heette vroeger Calisstraete. Brekelmans verwijst naar anderen die het woord kalis afleiden van het Zigeunerwoord kalo, dat zwart, zigeuner betekent. Bij afleiding zou het de betekenis vagebond, arme man gekregen hebben. Elders vindt men het omschreven als arme bloed, stumpert. Oorspronkelijk is een Kalishoek dus volgens Brekelmans een oord, waar lieden van laag allooi, vagebonden, zich hebben gevestigd.
Het Woordenboek der Nederlandsche Taal geeft de volgende betekenissen van kalis: iemand, die een zwervend leven lijdt, een vagebond, iemand van een ongeregeld leven, een pierewaaier, berooid, geldeloos, arm. Kalishoek, als spelenderwijs genoemde plaatsnaam zou betekenen: het denkbeeldig oord, waar personen, die geen middelen hebben, thuishoren of vandaan komen, aldus Brekelmans. De straatnaam staat voor het eerst vermeld als Caleshoek in het adresboekje van 1903. Blijkbaar is de straatnaam nooit door een officieel besluit bevestigd.

Literatuur

F.A. Brekelmans, De Kalishoek te Ginneken, in Jaarboek de Oranjeboom XI (1958).
Chr. Buiks, Veldnamen in de voormalige gemeente Ginneken en Bavel (Nieuw-Ginneken, 1986), deel 15 en 16, Ginneken-Dorp.
Gerard Otten, De straten van Breda (Breda, 1988).

Ook interessant

Ginnekenweg (Zandberg, Ginneken)
Sommige straten buiten het oude centrum kunnen we aanduiden als oude l...
Gebieden
Rozenlaan (Ginneken)
Rozenlaan (Ginneken) 1811 tot heden
De historisch-geograaf Karel Leenders noemt in zijn Cultuurhistorische...
Gebieden
Straatnamen Ginneken
Straatnamen Ginneken 1200 tot heden
Tot 1942 maakten Ginneken, Bavel en Ulvenhout en een aantal gehuchten ...
Gebieden
Ginneken
Ginneken 1246
De plaatsaanduiding Ginneken komt voor het eerst voor in 1246, maar he...
Gebieden

Locatie

Deel dit artikel

Facebook Twitter

Nieuwsbrief